Raakel Lignell liikuttui Mosambikissa: Samaistuin kylän äiteihin

Tanssii Tähtien Kanssa -kisan viime  syksynä voittanut Raakel Lignell vieraili kesällä Mosambikissa tutustuen Unicefin työhön.

Viime vuoden Tanssii Tähtien Kanssa -voittaja Raakel Lignell vieraili kesällä Viivi Pumpasen ja Baba Lybeckin kanssa Mosambikissa. Matkalla kolmikko tutustui Unicefin työhön paikallisten parissa.

Liikuttava matka nostatti pintaan paljon tunteita ja ajatuksia, sillä naiset tapasivat kylien väkeä näiden omissa kodeissa ja sairaalassa. Moni kohtaaminen jäi mieleen pitkäksi aikaa, sillä ajatuksia pystyttiin vaihtamaan tulkin avulla.

– Reissu oli intensiivinen, sillä olosuhteet paikan päällä ovat haastavat. Kävimme esimerkiksi lastensa kanssa kahdestaan asuvien siskosten ja paikallisen terveydenhoitajan luona. Moni siellä tulee jo lapsena raskaaksi, eikä töitä ole edes näköpiirissä, Lignell kertoo.

Etenkin lasten ja naisten tarinat koskettivat syvältä. Tosiasioilta ei voinut välttyä paikallisessa sairaalassa vieraillessa, sillä pisimmän jonon muodostivat HIV-lääkkeitä jonottavat ihmiset.

– Maan kansalaisista 25 prosenttia on HIV-positiivisia ja joukossa oli myös paljon lapsia ja vauvoja. Se veti hiljaiseksi.

Todellisuus maailman köyhimpiin valtioihin lukeutuvassa Mosambikissa on kova, mutta karuista oloista huolimatta Lignell sai kokea matkalla yllätyksiäkin.

Paikallisten ajattelutapa ei aina ole samanlainen kuin länsimaisiin oloihin tottuneen.

– Kyselin esimerkiksi lastensa kanssa asuvilta siskoksilta heidän peloistaan, eivätkä he tuntuneet yllättäen pelkäävän oikein mitään! Toisaalta he eivät myöskään haaveilleet juuri mistään.

– Koska tietoa huomisesta ei ole, siellä on pakko elää hetkessä sen sijaan, että murehtisi menneitä tai tulevaa. Siellä ollaan hienolla tavalla ylpeitä siitä mitä on, vaikka ei olisi juuri mitään, Lignell jatkaa.

Erilaisista lähtökohdista huolimatta Lignell huomasi matkalla myös tietyllä tapaa samaistuvansa kohtaamiinsa naisiin. Naisen mukaan yksi asia yhdistää naisia ympäri maailmaa.

– Huolimatta siitä elääkö hiekalla vai jossain muualla, kaikki äidit jakavat sen saman rakkauden, ylpeyden ja huolen tunteen lapsistaan. Siihen pystyin hyvin samaistumaan, Lignell sanoo.

UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa sunnuntaina 30.11. klo 19.30 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat