Raakel Lignell avautuu lähes koko elämän piinanneista kivuista – ”Treenasin hulluna ja pahensin tilannetta”

Kuinka kivuista pääsee eroon? 7:41

Raakel Lignell on kärsinyt monien muiden suomalaisten tapaan jo pitkään tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Hän kertoi Huomenta Suomessa pyrkineensä hoitamaan kipua esimerkiksi liikkumalla, mikä saattoi kuitenkin myös pahentaa tilannetta. Noin vuosi sitten tapahtui käänne.

– Kipu on ollut elämässäni läsnä niin kauan kuin muistan. Siitä on tullut ehkä väärälläkin tavalla ystävä. Se on ollut niin paljon mukana, että sen on vähän laittanut sivuun, ja sehän tietysti vie voimaa ja energiaa ja iloa, Raakel Lignell kertoi Huomenta Suomessa torstaiaamuna.

Raakel on hoitanut kipua liikkumalla ja käymällä erilaisissa hoidoissa, mutta ongelma ei ole koskaan kokonaan kadonnut. Syitä kivun taustalla on niin ikään ollut vaikea selvittää.

– Olennaisin asia oli, kun suunnilleen vuosi sitten pysähdyimme miettimään, miksi minun kipu- ja tulehduskierre vain jatkuu, vaikka liikun ja minua hoidetaan. Mistä se johtuu? Sitten (fysioterapeutin kanssa) katsottiin kehon lihastasapainoa ja lihasten aktivoitumista. Selvisi, että minulla ei ollut mitään syvää tukea syvissä lihaksissa. Minulla on syntymävikana väärät asetukset lonkkarangassa, Raakel kertoo.

Runsas liikunta on toisaalta hoitanut kipua, mutta toisaalta saattanut osaltaan pahentaa sitä.

– Olen treenannut hulluna ja ehkä pitänyt yllä vääriä liikeratoja ja vain pahentanut tilannetta.

– Olen esimerkiksi luullut treenanneeni syviä vatsalihaksia, mutta enpä ollutkaan. Eli kun ainakin ryhmäjumpissa aina sanotaan vatsalihaksia tehdessä, että alaselkä kiinni lattiaan, niin nyt olenkin oppinut, että luonnollinen notko pitää säilyttää – muuten ne syvät lihakset eivät pysty aktivoitumaan.

Pakaralihasten treenaaminenkaan ei ole onnistunut oikealla tavalla virheasentojen takia.

– Syvä pakaralihakseni on nukkunut. Se ei ole ollut olemassakaan ennen kuin se on nyt pakotettu hommiin viimeisen vuoden aikana.

"Pahinta on, että alat pelätä ja et tee mitään"

Nyt Raakel on kirjoittanut fysioterapeutti Anne Purasen kanssa omia kokemuksiaan ja yleensäkin tuki- ja liikuntaelinvaivoja avaavan kirjan Raxun mukana, kivusta tasapainoon.

– Pahinta on se, että alat pelkäämään ja kuuntelemaan niitä kipuja ja sitten et tee mitään, Puranen sanoo.

Toisaalta kipua ei pidä jättää huomiotta, vaan hakea apua. Joskus jo yksi fysioterapiakäynti voi riittää. Joskus, esimerkiksi nivelrikon kanssa, kivunhallintaa pitää opetella ja ylläpitää koko elämän. Jos kipu alkaa vaikuttaa esimerkiksi yöuniin, lääkärin määräämät lääkkeetkin voivat olla tarpeen.

– Minä olen ollut hirveän lääkevastainen ja aina ajatellut, että kipua pitää vaan sietää ja kestää ja mennä sen ohi. Mutta nyt olen myös oppinut, että mieluummin oikeassa kohdassa käyttää kipulääkettä niin, että pystyy liikkumaan, kuin antaa sen lamaannuttaa elämän, Raakel sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat