Mainos

Raakaöljyn hinta pysyi korkeana

Maailman öljymarkkinoiden poikkeuksellinen tiukkuus ja Irakin levottomuuksien aiheuttama vientikatkos Etelä-Irakin öljykentillä pitivät raakaöljyn hinnan huippukorkeana.

Yhdysvaltain markkinoiden viiteöljyn hinta kävi myöhään eilen korkeimmillaan lähes 45 dollarissa ja pysyi uuden ennätyksen tuntumassa myös tänään. Öljynviejämaiden järjestön Opecin raakaöljyn korihinta ylitti eilen ensimmäisen kerran 40 dollaria tynnyriltä.

Opec-korin päätösnoteeraus nousi tänään julkistettujen tietojen mukaan 40,04 dollariin. Koko viime vuonna Opec-korin keskihinta oli 28,10 dollaria tynnyriltä. Kartellin virallinen hintatavoite on 22-28 dollaria tynnyriltä.

Yhdysvaltain markkinoiden viiteöljyn WTI:n hinta nousi eilisiltana korkeimmillaan 44,99 dollariin tynnyriltä. Hinta on korkein sen jälkeen, kun Nymex aloitti kaupankäynnin WTI:llä vuonna 1983. Tänään iltapäivällä kauppaa käytiin 44,83 dollarilla tynnyriltä.

Euroopan markkinoiden viiteöljyllä Brentillä käytiin iltapäivällä kauppaa 42,53 dollarin tynnyrihinnalla. Eilisen päätösnoteeraus oli 42,90 dollaria tynnyriltä.

Öljymarkkinat reagoivat hermostuneesti kaikkiin uutisiin, koska öljyn poikkeuksellisen voimakas kysyntä on vetänyt markkinat hyvin kireiksi. Lähes koko maailman tuotantokapasiteetti on jo käytössä. Öljyn kysyntä on korkeista hinnoista huolimatta pysynyt vahvana. Raakaöljyn dollarihinta on noussut vuoden alusta noin 30 prosenttia.

- Öljymarkkinoiden liikkumavara mahdollisissa tuotantohäiriöissä on nyt pienempi kuin koskaan ja kysynnän kasvu voimakkainta sukupolveen. Maailman öljymarkkinat ovat siksi kireämmällä kuin vuoden 1973 öljykriisin aikana, sanoi Cambridge Energy Research Associatesin johtaja Daniel Yergin CERA:n markkinakatsauksessa.

Vapaata raakaöljykapasiteettia arvioidaan olevan 1,5 miljoonaa tynnyriä päivässä eli yhtä paljon kuin 1973. Kulutuksen kasvun vuoksi se vastaa kuitenkin vain 2 prosenttia kysynnästä, kun osuus vuonna 1973 oli 3 prosenttia kysynnästä.

Raakaöljyn hinta voi Yerginin mukaan nousta nopeasti 50 dollariin tynnyriltä, jos markkinoilta jostain syystä poistuisi 500 000-750 000 tynnyrin päivätuotanto.

Öljyn dollarimääräisen nimellishinnan noususta huolimatta öljyn reaalihinta on edelleen selvästi alhaisempi kuin Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen 1979. Silloin raakaöljyn hinta nousi korkeimmillaan 80 dollariin tynnyriltä tämän päivän rahassa laskettuna.

Venezuelan öljyministeri Rafael Ramirez uskoo, että raakaöljyn hinta pysyy ennätyksellisen korkeana. Ramirezin mukaan Venezuela ehdottaa Opecin syyskuun kokouksessa keskustelua kartellin raakaöljyn virallisen tavoitehinnan korottamisesta.

-Olemme siirtymässä kohti talvikautta, joka on suurimman kulutuksen aika. Uskon, että öljyn hinta pysyy korkeana koko loppuvuoden ajan, sanoi Ramirez Caracasissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Loppuvuonna myyntiin tulevan Fortumin öljyliiketoiminnan arvo nousee öljyn hinnan kohotessa.

(Talousuutiset 10.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.