Mainos

Raakaöljyn hinta laskuun

Hinta lähti laskuun, kun kävi ilmi, että hurrikaani Ritan aiheuttamat vahingot jäivät odotettua vähäisemmiksi. Bensiinin hinnan arvioidaan laskevan parilla sentillä loppuviikosta.

Raakaöljyn hinta raaka-ainemarkkinoilla tasoittui tänään, kun Rita-myrskyn aiheuttamat tuhot Meksikonlahdella jäivät odotettua pienemmiksi. Suomessa öljy-yhtiöiden edustajat arvioivat laskun näkyvän kuluttajahinnoissa viikon puolivälissä tai loppuviikosta.

Markkinajohtaja Neste Oilin vähittäismyynnistä vastaava johtaja Matti Peitso ennakoi bensiinin laskevan pari senttiä litralta todennäköisesti keskiviikkona. Polttoaine.netin kokoamien tietojen mukaan 95 oktaanisen bensiinin keskihinta oli sunnuntaina hieman vaille 1,34 senttiä litralta. Dieselin litrahinta oli 1,05 euroa.

Paikallinen kilpailu vaikuttaa kuluttajilta perittäviin hintoihin. NEOTin toimitusjohtaja Mika Anttonen arvioi aamulla, että yhtiön tukkuhintoihin on odotettavissa laskua aikaisintaan torstaina tai perjantaina. NEOT on ABC-ketjun ja Station1-ketjun tukkumyyjä. Jatko riippuu siitä, miten nopeasti markkinatilanne Yhdysvalloissa normalisoituu myrskyjen jälkeen.

Raakaöljyn ja bensiinin hinta kääntyi laskuun jo perjantaina, kun Rita alkoi laantua hirmumyrskystä trooppiseksi myrskyksi.

- (Öljyn hinta) jatkoi laskuaan, kun kävi selväksi, että Rita ei iskenyt Houstonin öljynjalostamoihin, Sucdenin analyytikko Sam Tilley selvitti uutistoimisto AFP:lle tänään.

Global Insightin analyytikko Simon Wardell kertoi, että todennäköisesti vain yksi jalostamo Port Arthurissa ja toinen Teksasissa on pois käytöstä kahdesta neljään viikkoa. Niiden päivätuotanto on hieman yli 500 000 tynnyriä. Neljän viikon takainen Katrina-hirmumyrsky aiheutti tuntuvasti suuremmat leikkaukset tuotantoon.

Normaalisti Yhdysvalloissa käytetään öljyä 20,5 miljoonaa tynnyriä päivässä. Maan oma tuotanto on hieman päälle 7 miljoonaa tynnyriä. Yhdysvalloissa käytettävä kevyempi öljylaatu oli maanantaina iltapäivällä Euroopan markkinoilla noin 64 dollaria tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-öljylaatu maksoi noin 62 dollaria tynnyriltä. Aiemmin Kaukoidän markkinoilla hinta painui tätäkin alemmaksi.

Öljyä rajummin Katrina vaikutti bensiinin hintaan, koska Meksikonlahdella on runsaasti öljynjalostamoja ja juuri jalostuskapasiteetista on ollut niukkuutta jo ennen hirmumyrskyjä. Katrina nosti hinnan 70 dollariin, ja sen vuoksi bensalitra nousi Suomessakin 1,50 euroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.