Mainos

Raakaöljyn hinta ennätyskorkealla

Raakaöljyn hinta on jälleen noussut uusiin ennätyskorkeuksiin. Yhdysvalloissa hinta hipoo jo 55 dollaria tynnyriltä. Muun muassa kuljetusyrittäjillä on nyt äärimmäisen tukalat paikat.

Dieselpolttoaine, bensiini ja lämmitykseeen käytettävä kevyt polttoöljy alkavat olla ennätyshinnoissaan. Tämä saa niin kuljetusyrittäjät, tavalliset autoilijat kuin öljyllä talojaan lämmittävät tuskailemaan nousevien kustanusten kanssa. Jos tilanne maailmalla ei radikaalisti muutu, ainakaan hinnan laskua ei polttoaineisiin ole lähiaikoina odotettavissa.

Kurikkalaisen Kimmo Pelanderin kuljetusyritys on pieni. Hänen jakelukuljetuksessa olevien kahden perävaunuyhdistelmän matkamittareihin kertyy molempiin noin 100 000 kilometriä vuodessa. Se on vajaa kolmannes verrattuna paljon ajaviin rekkoihin, mutta tässäkin mittakaavassa 25 prosentin polttoainekustannusten nousu tuntuu.

- Jos vertaa esimerkiksi tätä kuukautta ja viime vuoden samaa kuukautta, niin on oletettavissa, että polttoaineen hinnan nousu aiheuttaa meille tuhannen euron lisälaskun per auto, Pelander arvioi.

Ammattiautoilijoat tankkaavat kalustonsa D-pisteistä, eivätkä pääse hyotymään jakeluasemien välisestä kilpailusta. Jakeluasemilla hinnankorotus on vajaa 15 senttiä verrattuna vuoden alkuun. Ilmajokelainen taksiyrittäjä Pekka Tikka ajaa 120 000 kilometriä vuodessa ja kuluttaa noin 9 000 litraa dieselöljyä, takkiin tulee reilut tuhat euroa vuodessa.

- Edellinen taksojen korotus on ollut 2.6.2003, ja kun polttoaineet ovat nyt nousseet tällaista tahtia, olisi taksoja pitänyt jo nostaa, Tikka toteaa

Myös öljylämmittäjät harovat hiuksiaan. Kevyen polttoöljyn vajaan 15 prosentin hinnannousu on nostanut lämmityskustanuksia 150 m2:n suuruisessa omakotitalossa keskimäärin 300 euroa vuodessa.

Mitä välillisiä vaikutuksia korkeasta öljyn hinnasta tuleekin, pääosin ne kaatuvat yksityisten veronmaksajien maksettavaksi.

(MTV3)

Polttoaineiden hinnankorotukset nostavat kustannuksia.

(Seitsemän uutiset 15.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.