Mainos

Raakaöljyä Suomeen Venäjältä vuosituhannen alussa

Raakaöljyputken rakentaminen Venäjältä Suomeen Nesteen Porvoon jalostamolle sai lisäpontta, kun putken vetäminen nostettiin yhdeksi keskustelun aiheeksi Venäjän ja Suomen presidenttien Boris Jeltsinin ja Martti Ahtisaaren tapaamisessa runsas viikko sitten.

Mistään uudesta hankkeesta ei kuitenkaan ole kyse. Putken vetämistä on suunniteltu jo jonkin aikaa, ja sen rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuonna. Suomeen rakennettava putki on Venäjällä Viipurin eteläpuolelle Primorskiin (Koivisto) suunnitellun raakaöljyputken jatkoa.

Putkihankkeen projektijohtaja Ulf Schmidt Neste Oy:stä uskoo, että presidenttitasolla käydyt neuvottelut varmaan jonkin verran nopeuttavat hanketta. Venäjällä on hänen mukaansa edelleen erittäin tärkeätä, että tällaisilla suurilla hankkeilla on maan poliittisen johdon tuki.

Nykyisten arvioiden mukaan ensimmäiset öljylitrat herahtaisivat Porvoon jalostamolle aikaisintaan vuonna 2000. Rakennustyöt olisi tässä tapauksessa aloitettava viimeistään 1998.

-Lopulliset päätöksethän kuitenkin tehdään puhtaasti taloudellisin perustein. Kannattavuuslaskelmat ovat parhaillaan meneillään, Schmidt painottaa.

Putken suunnittelu on Suomessa jo edennyt yva-ohjelmien laadintaan asti. Projektipäällikkö Tom Främling Nesteeltä kertoo, että ympäristövaikutusten arviointiprosessi on tarkoitus panna käyntiin vielä tänä keväänä. Tarkat linjaukset selviävät vasta kun yva-menettely on toimitettu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.