Mainos

Raahen kultakaivos oudossa pattitilanteessa

Raahen Laivakankaalla toimiva Nordic Mines Oy:n kultakaivos kiistää jyrkästi kaikki jätevesiongelmansa.

Maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa yhtiö moitti mediaa ongelmien paisuttelusta ja uskoi saavansa jätevesiasiansa järjestykseen pikaisesti. Kohu syntyi, kun yhtiö haki väliaikaista lupaa johtaa jätevesialtaan prosessivedet luonnonvesiin, sillä vesivarasto on täyttymässä eikä virallinen purkuputki mereen ole vielä valmis.

– Tässä nyt on myrsky vesilasissa. Tämä vesi josta puhutaan on lähes puhdasta. Meillä on erittäin tehokkaat kemikaalin poistoprosessit ja esimerkiksi syanidin määrä on erittäin alhainen, sanoo kaivosjohtaja Krister Söderholm.

Paikalliset asukkaat ovat eri mieltä. Lupaehtojen mahdollistama 120 kiloa syanidia vuodessa on kyläläisten mukaan liikaa pieneen ojaan ja sitä pitkin läheisiin jokiin.

Myös arseenin, typen, raudan ja magnaanin määrä hermostuttaa kyläläisiä, vaikka ne mahtuvatkin luparajoihin. Paikalliset kyläyhdistykset vaativat kaivoksen sulkemista, ellei yhtiö kykene järjestämään vesiasioitaan kuntoon.

– Se ei ole pieni ongelma, jos tuohon vesistöön pukataan yli miljoona kuutiota vaarallisia raskasmetalleja sisältävää vettä vuositasolla. Jos kaivos ei pysty järjestämään luvanmukaista jätevesien purkamista, kaivos on suljettava, vaatii Tita Haapajoki Haapajoki-Arkkukarin kyläyhdistyksestä.

Lupa-asiat kesken

Pattitilanne on päässyt syntymään, kun yhtiön suunnittelema purkuputki mereen on juuttunut lupaongelmiin. Vaasan hallinto-oikeus palautti paikallisen viranomaisen myöntämän jätevesiluvan uuteen käsittelyyn ja vaati putken viemistä kauemmas merelle.

Nyt yhtiö on hakenut lupaa uudelle purkupaikalle, mutta rakentaminen tökkii myös maalla, kun osa maanomistaja ei ole suostunut 13 kilometrin putken läpiviemiseen maidensa läpi.

– Eihän asiasta ole kunnolla edes neuvoteltu. Tässä ilmeisesti halutaan vitkuttaa kalliin purkuputken rakentamista ja päästää jätevedet jokiin, uskoo Piehingin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Siuvatti.

Kolmannes maanomistajista vastustaa vielä purkuputken rakentamista mailleen, mutta yhtiö ei näe tätä ongelmana.

– Eiköhän kunta hoida tämän asian, uskoo Söderholm.

Yhtiön mukaan kunta voi pakottaa maanomistajat purkuputken läpiviemiseen, mutta se ottaa aikaa. Kaivoksen vesivarasto täyttyy kuitenkin koko ajan, eikä yhtiö itsekään osaa arvioida, kuinka kauan sinne voidaan jätevesiä vielä johtaa.

– Emme pysty arvioimaan sitä tällä hetkellä, sanoo kaivosjohtaja Söderholm.

Kyläyhdistykset ovat puolestaan vedonneet ympäristöministeriin, jotta kaivosalueelle saataisiin puhdistamo.

– Kaivosyhtiöiden jäteongelmat on leviämässä Suomessa käsiin. Nyt pitäisi valtiovallan tehdä jotain ja nopeasti, sanoo Tita Haapajoki.

– Näihin vesiin suhteutettuna puhdistamo on ylimitoitettu toimenpide, sanoo kaivosjohtaja Kristian Söderholm.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.