Raahelaiskeksintö paljastaa kännykän

Kännykän avulla lunttaaminen ei enää onnistu, jos koetilanteessa on lähistöllä GSM-puhelimen aukiolon paljastava tunnistin. Raahelaisen insinööritoimiston kehittelemä DRS-ilmaisin vilauttaa valoa aina, kun sen kantosäteellä olevalla puhelimella soitetaan tai lähetetään tekstiviestejä. Laite huomaa myös pelkästään sen, että kännykkä on päällä, sillä puhelin ottaa säännöllisesti yhteyttä tukiasemaan, vaikka sillä ei soitettaisikaan.

Koululuokkien ohella DRS-ilmaisimelle löytyy käyttöä myös muualta. Esimerkiksi sairaaloissa ja lentoasemilla on laiteturvallisuuden takia tiedettävä, onko tilassa päällä olevia GSM-puhelimia. Kännykänpaljastin sopii myös luottamuksellisiin neuvotteluihin. Viescomm Oy:n myyntipäällikkö Tuomas Kemppainen korostaa, että DRS-ilmaisimella voi olla myös muistuttajan tehtävä. Ilmaisimeen voidaan kytkeä muistutusvalo tai -ääni, jolloin se vaikkapa konserttisalissa ilmoittaa yleisölle, että kännykät tulee sulkea. Vastikään myyntiin tullut DRS-ilmaisin on tällä hetkellä koekäytössä Raahen sairaalassa ja käräjäoikeudessa sekä teknillisessä oppilaitoksessa. Lisäksi koekappaleita on Joensuun lentoasemalla ja Riihimäen vankilassa. Ilmaisinta testattiin myös Raahen lukiossa syksyn ylioppilaskirjoituksissa.

Potilaiden turvallisuuden vuoksi

Raahen sairaalassa ilmaisin on sijoitettu sisätautien osastolle dialyysi- ja ekg-laitteiden läheisyyteen. Raahen seudun terveydenhuollon kuntayhtymän tietotekniikkapäällikkö Veijo Ojala kertoo, että kännykän käyttöä seurataan potilaiden turvallisuuden vuoksi.

-Kännykät eivät tiettävästi ole aiheuttaneet Suomessa yhtään elektronisen lääkintälaitteen rikkoontumista, mutta emme halua ottaa riskiä, että niin kävisi. Raahen sairaalassa ilmaisimen näyttötaulu on sijoitettu siten, että vain osaston kansliassa oleva henkilökunta näkee, jos lähistöllä käytetään kännykkää.
-Pyrimme siihen, että ilmaisin on huomaamaton ja opastava mieluummin kuin määräävä. Henkilökunta voi tarttua kännykän käyttöön, jos aihetta ilmenee. Emme siis halua kieltää potilaita tai heidän omaisiaan soittamasta, Ojala toteaa. Raahen sairaalan sisätautien osastolla aiotaan vastaisuudessa käyttää kännykänpaljastinta jatkuvasti. Veijo Ojalan mukaan paljastinta harkittiin sijoitettavaksi myös leikkaussaliin, mutta ideasta luovuttiin.
-Henkilökunta osaa käyttäytyä kännyköiden kanssa, ja potilailla taas ei leikkaussalissa ole tarvetta soitella, Ojala naurahtaa.

Insinööritoimisto Visetec Oy:n kehittämä DRS-ilmaisin on pieni terminaali, johon voidaan kytkeä näyttötaulu. Ilmaisimeen kuuluu myös tietokoneohjelmisto, jonka avulla on mahdollista seurata puheluiden alkamis- ja päättymisaikoja. Puhelinnumeroita laite ei tallenna. Ilmaisimen säde ulottuu sataan metriin saakka, joten suureen rakennukseen pitää tarpeen vaatiessa sijoittaa useita laitteita.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat