Mainos

Qurei vetoaa kansainväliseen yhteisöön

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurei vetoaa kansainväliseen yhteisöön kiistanalaisen aidan takia.

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurei vetoaa kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi Israelia keskeyttämään kiistanalaisen aidan rakentamisen Länsirannalle. Qurie kävi katsomassa aitarakennelmaa Qalqilyan palestiinalaiskaupungin ympäristössä. Israelin mukaan kyseessä on turva-aita, joka estää itsemurhapommittajien pääsyn Israelin puolelle.

Palestiinalaisten mukaan Israel yrittää aidan avulla liittää itseensä osia miehitetyistä alueista. -Vetoan Yhdysvaltoihin, presidentti George W. Bushiin, Eurooppaan ja YK:hon jotta he ymmärtäisivät, ettei tämä (aita) jätä mitään mahdollisuutta palestiinalaisvaltion perustamiselle, Qurie sanoi seisten kymmenmetrisen rakennelman edustalla.

Palestiinalaispääministerin mukaan rauha ei ikinä koita Lähi-itään ellei aitaa pureta. Aita ei hänen mukaansa tuo sen paremmin rauhaa kuin turvallisuuttakaan Israelille.

Tähän mennessä rakennettu aita on jo erottanut palestiinalaisviljelijöitä heidän pelloistaan ja käytännössä estänyt monien kylien ja Qalqilyan tapaisten pikkukaupunkien välisen kaupan. Aita ympäröi Qalqilyan 40000:ta asukasta lähes kokonaan niin, että ulospääsy on vain yhden Israelin vartioiman aukon kautta.

Kierroksellaan palestiinalaiskaupungissa Qurie sanoi samalla, etteivät palestiinalaiset ole luopuneet tavoittelemasta kahden valtion ratkaisua, omaa valtiota niin Israelille kuin palestiinalaisillekin. Israelin toimet, aidan ja juutalaissiirtokuntien rakentaminen, saavat kuitenkin hänen mukaansa aikaan sen, ettei elinkelpoiselle palestiinalaisvaltiolle ole mahdollisuuksia.

Yhtenä vaihtoehtona palestiinalaisjohtajat ovat pohtineet palestiinalaisalueen julistamista itsenäiseksi yksipuolisesti. Israelin terveysministerin Danny Navehin mukaan tällainen itsenäisyysjulistus johtaisi siihen, että Israel liittäisi osia Länsirannasta itseensä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.