Mainos

Quebecistä kansakunta Kanadan sisällä

Kanadan parlamentin alahuone hyväksyi päätöksen äänin 266-16. Tunnustus on lähinnä symbolinen eikä se vaadi muutoksia Kanadan lakeihin.

Kanadan parlamentin alahuone hyväksyi varhain aamulla Suomen aikaa aloitteen, jossa Quebecin provinssi tunnustetaan "kansakunnaksi" Kanadan sisällä. Aloite hyväksyttiin äänin 266-16.

Pääministeri Stephen Harperin aloitteesta hyväksytty tunnustus on lähinnä symbolinen eikä se vaadi muutoksia Kanadan lakeihin. Tunnustus johti kuitenkin sisäministeri Michael Chongin eroon. Chong sanoi uskovansa yhteen jakamattomaan Kanadaan ja arveli, että Quebecin separatistit käyttävät jatkossa tunnustusta hyväkseen.

Separatistiliikkeet pääosin ranskankielisessä Quebecissä ovat vaatineet autonomiaa ja itsenäisyyttä jo pitkään. Separatistit ovat hävinneet kaksi kansanäänestystä asiassa, vuosina 1980 ja 1995, tosin toisella kertaa hyvin pienellä marginaalilla.

Pääministeri otti aloitteen esille viime viikolla pyrkimyksenä tehdä tyhjäksi Quebecia parlamentissa edustavan puolueen aikeet. Puolue halusi, että quebeciläiset määritellään kansakunnaksi - ilman mitään mainintaa Kanadasta.

Tarkkailijoiden mukaan Harperin tavoitteena on kasvattaa kannatustaan Quebecin äänestäjien keskuudessa seuraavia parlamenttivaaleja ajatellen. Vaalit pidetään ilmeisesti ensi vuonna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.