Mainos

Quebecissa päätettiin vapaakauppa-alueesta

Vapaa-kauppa-alueesta sovittiin Kanadassa mielenosoittajien ympäröimänä.

Quebec

Amerikan valtioiden johtajat lupasivat tänään Quebecissa Kanadassa luoda Pohjois- ja Etelä-Amerikan sekä Karibianmeren vapaakauppa-alueen vuonna 2005. Vapaakauppa-alueeseen pääsevät mukaan vain demokraattiset maat, todettiin Quebecin kolmipäiväisen huippukokouksen päätteeksi julkistetussa yhteislausumassa. Jos joku sopimusmaista luopuu demokratiasta, maan jäsenyydestä "käydään neuvotteluja", lausumassa sanottiin.

Sopimustekstissä ei kuitenkaan suoraan sanottu, että yksittäiset maat voitaisiin erottaa sopimuksesta demokratiavajeen vuoksi. Yhdysvaltain presidentti George Bush ja 33 muun valtion johtajat puivat julkilausumaa vahvojen poliisiketjujen suojassa. Huippukokousta ovat varjostaneet väkivaltaiset mielenosoitukset, niin kuin samanlaisia kokouksia aiemmin Seattlessa ja Prahassa.

Quebecissa eilisen väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuivat varhaiseen aamuun. Pidätyksiä oli siihen mennessä tehty poliisin mukaan yli 400. Yhteenotoissa on loukkaantunut lähes 60 mielenosoittajaa viitisenkymmentä poliisia. Vakavilta loukkaantumisilta kuitenkin vältyttiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kymmeniä tuhansia globalisaation vastustajia on saapunut rauhanomaisiin mielenosoituksiin kanadanranskalaiseen Quebeciin. Mukana on Reutersin lisäksi "noin 6000 muuta", jotka käyvät ehtimiseen yhteenottoja poliisin kanssa kokouspaikkaa ympäröivän aidan liepeillä. Nämä heittelevät kiviä ja molotovincocktaileja, ja he ovat onnistuneet useaan otteeseen murtamaan aukon kokouspaikkaa ympäröivään kolmimetriseen mellakka-aitaan. Joka kerran poliisi on kuitenkin ajanut heidät takaisin kumiluodein, vesitykein ja patukoin.

Muistutus köyhyydestä

Quebecin huippukokouksen osanottajat ovat asettaneet tavoitteeksi Pohjois- ja Etelä-Amerikan sekä Karibianmeren maiden vapaakauppa-alueen luomisen vuoteen 2005 mennessä. Eräiden maiden edustajat ovat kuitenkin vaatineet enemmän ponnisteluja köyhyyden voittamiseksi.

-Todellista demokratiaa ei voi olla yhteiskunnissa, joissa on paljon köyhyydestä johtuvaa epätasa-arvoa niin kuin Latinalaisessa Amerikassa, Meksiko mukaan lukien, sanoi Meksikon presidentti Vicente Fox.

Normaalioloissa varsin rauhallisen Quebecin asukkaat tuntuivat saaneen tarpeekseen presidenteistä, pääministereistä ja mielenosoittajista.

-Toivon, että Kanada ja Quebec eivät enää ikinä isännöin tällaista huippukokousta, sanoi asianajaja Carl Thibault.
(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.