Mainos

Qantas-yhtiön kone taas vaikeuksissa

Australialaisen Qantas-yhtiön matkustajakone on joutunut tänään tekemään hätälaskun Adelaideen.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan koneen ovi oli auennut kesken lennon. Toiset lähteet kertoivat syyksi sen, että laskutelineiden luukut eivät sulkeutuneet kunnolla. Lentoyhtiö ei ole antanut lausuntoa tapauksesta.

Boeing 737-800-kone oli lähtenyt illalla paikallista aikaa Adelaidesta kohti Melbournea, mutta joutunut palaamaan takaisin vain runsaan puolen tunnin kuluttua.

Viime perjantaina Qantasille kuuluvan koneen kylkeen repesi kolmimetrinen reikä kesken lennon ilmeisesti happisäiliön räjähtämisen vuoksi. Kone onnistui kuitenkin laskeutumaan turvallisesti Filippiineille.

Qantas on aikaisemmin tunnettu turvallisena lentoyhtiönä, sillä se ei ole menettänyt yhtään lentokonetta onnettomuuksissa.

Asiantuntija ei usko lentokoneen oven voivan avautua

Qantas-lentoyhtiön lentokoneen hätälasku johtui todennäköisemmin laskutelineen luukun viasta kuin koneen oven avautumisesta ilmassa, sanoo suomalaisasiantuntija.

- Koneen ovi ei voi aueta, eikä sitä voi ihmisvoimin saada sisäpuoleltakaan auki ilmassa, sanoo lentoturvallisuuden asiantuntija Ismo Aaltonen.

Jos ovi todella aukeaisi, matkustamon ylipaine synnyttäisi voimakkaan imun. Se mahdollistaisi, että matkustamosta voisi tempautua ulos, mutta vain jos olisi lähellä ovea. Turvavöiden käyttäjille ei Aaltosen mukaan olisi vaaraa.

Lentokoneen sisällä paine vaikuttaa niin, että ovet eivät voi aueta, ennen kuin matkustamon paineistus on poistettu.

Aaltonen luottaa Quantasiin, jota hän pitää yhtä luotettavana kuin Finnairia.

- Jos ovi olisi auennut, Quantas varmasti kertoisi siitä itse. Yhtiöllä on hyvä turvallisuushistoria, Aaltonen toteaa.

Aaltosen mukaan Quantasin selityksen mukaisia telineluukkuja voi toisinaan jäädä auki, mutta siitä ei ole matkustajille vaaraa. Yleensä luukut sijaitsevat koneen ruumassa, mutta joissain konetyypeissä siipien lähellä.

(MTV3-STT–AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.