Pyykinpesuaineiden pakkausmerkinnöissä puutteellisuuksia

Pyykinpesuaineiden pakkausten päällysmerkinnöissä on runsaasti puutteita. Tampereen kaupungin ympäristövalvonta tarkasti elokuussa 22 pyykinpesuaineen pakkaukset ja havaitsi puutteita sekä virheitä 16 tapauksessa. Tarkastukset tehtiin valmistajien ja maahantuojien varastoissa sekä vähittäismyymälöissä. Selvityksen mukaan maahantuojat ja jopa pesuaineiden valmistajat olivat epätietoisia kemikaalilain edellyttämistä päällysmerkinnöistä.

Yleisin virhe oli ruotsinkielisen tekstin puuttuminen. Ruotsinkielinen teksti puuttui 11 pakkauksesta ja neljässä pakkauksessa myös suomenkieliset merkinnät olivat puutteellisia. Neljästä tuotteesta puuttuivat sekä suomen- että ruotsinkieliset merkinnät kokonaan.

Vähittäismyyjät olivat usein tietämättömiä myymiensä pesuaineiden koostumuksesta ja myös maahantuojilla oli vaikeuksia selvittää tuotteidensa koostumusta. Viidessä tuotepakkauksessa oli puutteelliset yhteystiedot. Kemikaalin pakkauksen on oltava kestävä ja turvallinen, minkä lisäksi päällyksessä on oltava tarpeelliset turvallisuustiedot, kuten valmisteen koostumus, varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet. Vaarallisista ja vaaraa aiheuttavista kemikaaleista on tehtävä ilmoitus Tuotevalvontakeskuksen ylläpitämään kemikaalirekisterin tuoterekisteriin (KETU).

Tarkastuksessa ilmeni, että kolmea tuotetta ei ollut ilmoitettu KETU-rekisteriin ja että kolmen muun tuotteen tiedot olivat puutteellisia ja vanhentuneita. Näistä pesuaineista kaksi oli kemikaalilain mukaan luokiteltu vaarallisiksi, mikä edellyttää varoitusmerkin ja vaaraa ja turvallisuustoimia osoittavien standardilausekkeiden käyttöä pesuaineen päällyksessä. Pyykinpesuaineiden maahantuojille, valmistajille ja muutamassa tapauksessa myös vähittäismyyjille on annettu kirjallinen kehotus ryhtyä toimenpiteisiin pakkausten päällyksissä havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja