Mainos

Pyydystä ja päästä -kalastukseen kiintiöt - eettisyys puntarissa

Pyydystä ja päästä -kalastukseen voitaisiin asettaa kiintiöt, arvelee Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen professori.

Tutkimusprofessori Jaakko Erkinaron mukaan kuulostaisi järkevältä pohtia sitä, voiko kalastaja väsyttää kaloja rajattomasti.  
Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö arvioi, että kiintiöt ovat ajan myötä tulossa pyydystä ja päästä -pyyntiin joissakin kalastuskohteissa.  

Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY julkaisi alkuviikosta tiedotteen, jossa se arvostelee pyydystä ja päästä -kalastusta.  

– Kalastusmuodon tavoitteena on pyydystämisen tuottama nautinto sen sijaan, että kala käytettäisiin ravinnoksi. Pyyntitapa aiheuttaa kaloille tarpeetonta kipua ja stressiä. Osa kaloista vaurioituu niin pahoin, että ne kuolevat pian vapauttamisen jälkeen. Pyydystä ja päästä -kalastus on kiellettävä uudistettavassa eläinsuojelulaissa, SEY:n tiedotteessa sanotaan.

Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä epäilee näkemyksiä, joiden mukaan kalaa saisi pyytää vain syötäväksi.  
– En oikein jaksa uskoa sen perusteen moraaliseen pitävyyteen.  
Mäkelän mukaan useimmat kalastuksen harrastajat pyydystävät valikoivasti ja laskevat osan saaliista takaisin veteen.  
– Väittäisin, että tässä suhteessa pinttyneet pyydystä ja päästä -kalastajat hoitavat pyynnin usein asianmukaisemmin. Siitä joukosta löytyvät kalastajat, jotka osaavat käsitellä kalaa kunnioittavasti.  

Kasvussa oleva pyyntimuoto, jossa kala vapautetaan, on nostattanut kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.