Mainos

Pysy parisuhteessa - vältä dementia

Sinkuilla on tavallista suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Ruotsin Karolinska-instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan eläminen parisuhteessa keski-ikäisenä puolittaa riskin sairastua dementiaan.

Pahin riski sairastua dementiaan oli henkilöillä, jotka olivat jääneet nuorena leskiksi, ja jatkaneet elämäänsä tämän jälkeen sinkkuna. Tällä ryhmällä riski sairastua Alzheimerin tautiin oli peräti kuusinkertainen. Myös avioliitosta eronneet henkilöt, jotka eivät keski-ikään mennessä olleet solmineet uutta parsisuhdetta, kuuluivat riskiryhmään, kirjoittaa BBC.

Tutkimuksessa seurattiin 1500 suomalaista henkilöä. Heidän siviilisäätyään kysyttiin keski-iässä. 21 vuotta myöhemmin tutkijat tarkastivat vastaajien terveydentilan. 140 vastaajalle oli kehittynyt kognitiivisia häiriöitä, ja lähes 50 oli sairastunut Alzheimerin tautiin.

Tutkimuksen vertailutuloksissa kävi selkeästi ilmi, että keski-iässä parisuhteessa elävien alttius sairastua dementiaan oli huomattavasti pienempi kuin sinkkujen.

Tutkijat uskovat ilmiön syyksi sen, että parisuhteessa olevat henkilöt ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä puolestaan stimuloi aivoja, ja torjuu näin dementiaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.