Pysäyttävä selvitys jalkapallon naisten MM-turnauksesta – tuntuva ero miesten kisoihin: "Erittäin herkkä aihe"

Joka viides jalkapallon naisten MM-turnauksen pelaajista joutui viime kesänä pelattujen kisojen aikana häirinnän kohteeksi sosiaalisessa mediassa, selviää Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ja pelaajayhdistysten kattojärjestön FIFPron raportista.

Fifa ja FIFpro analysoivat tutkimuksessaan yhteensä 5,1 miljoonaa sosiaalisen median julkaisua ja kommenttia, jotka koskivat yhteensä 697:ää turnauksen pelaajaa ja valmentajaa.

Fifa kertoi, että tästä joukosta 152 pelaajaa tai valmentajaa sai verkossa kohdistetusti "syrjiviä, loukkaavia ja uhkaavia viestejä". Häirintäviesteistä lähes puolet oli luonteeltaan homofobisia tai seksistisiä.

Aineiston perusteella eniten häirintäviestejä lähetettiin Yhdysvaltojen joukkueelle.

Tutkimuksessa ilmeni, että naisten MM-turnauksen pelaajat joutuivat häirinnän kohteeksi 29 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä kuin viime vuonna Qatarissa pelattujen miesten MM-kisojen pelaajat.

– Jos häviämisen lisäksi on olemassa yksi asia, josta jalkapalloilijat kärsivät eniten, niin se on loukkaava kommentointi – kaikki pilkkaukset ja solvaukset, kolumbialaispelaaja Leicy Santos sanoo raportissa.

– Olemme ammattilaisjalkapalloilijoita, mutta ennen kaikkea ihmisiä. Jotkut pelaajat pystyvät sietämään netissä saamiaan loukkauksia, mutta eivät kaikki. Tämä on erittäin herkkä aihe mielenterveyden kannalta.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino lupasi, ettei häirinnän torjumisessa oteta taka-askelia.

– Syrjinnälle ei ole sijaa jalkapallossa ja yhteiskunnassa, Infantino painotti.

Lue myös:

    Uusimmat