Mainos

Pysäytetäänkö sarvikuonojen salametsästäjät pinkillä maalilla tai mikrosiruilla?

Afrikassa otetaan käyttöön uusia keinoja sarvikuonojen salametsästyksen pysäyttämiseksi. Kenia ryhtyy merkitsemään sarvikuonojaan mikrosiruilla salametsästäjien vastaisessa taistelussa. Maa saa myös käyttöönsä DNA-tekniikkaa, jonka ansiosta jokainen Keniassa elävä sarvikuono on mahdollista jäljittää myöhemmin.

Kenian sarvikuonoihin on tarkoitus laittaa kaksi mikrosirua kuhunkin, kertoo CNN.

– Mikrosirujen saaminen sarvikuonoihin on kallis ja aikaa vievä prosessi, Maailman Luonnonsäätiön Etelä- ja Itä-Afrikan johtaja Robert Magori kertoo CNN:lle.

– Sarvikuonot täytyy jäljittää, tunnistaa, rauhoittaa ja niihin on laitettava kaksi mikrosirua kuhunkin (sarveen ja itse eläimeen), sen jälkeen ne on herätettävä ja viimein vapautettava.

Mikrosiruoperaation uskotaan kestävän noin neljä kuukautta.

Satoja sarvikuonoja teurastettiin viime vuonna

Salametsästyksen uhreiksi jääneiden eläinten määrä on noussut parina viime vuonna hurjasti.

Järjestäytyneet rikollisjärjestöt käyttävät salametsästykseen muun muassa helikoptereita, pimeänäkölaitteita ja äänenvaimentimella varustettuja aseita, eläintensuojelijat kamppailevat pysyäkseen tasoissa.

Esimerkiksi Etelä-Afrikka ja Kenia ovat lisänneet vartiointia ja ottaneet käyttöön muun muassa jäljityskoiria ja miehittämättömiä ilma-aluksia sarvikuonojen suojelemiseksi. Toistaiseksi maat eivät ole kuitenkaan pystyneet pysäyttämään teurastusta. Pelkästään viime vuonna ympäri Afrikkaa surmattiin noin 745 sarvikuonoa, näistä 668 Etelä-Afrikassa. Määrä on suurin pariin vuosikymmeneen.

Keniassa elää tällä hetkellä kaikkiaan hieman yli 1000 sarvikuonoa.

Mikrosirujen avulla Kenia pystyy seuraamaan alueellaan elävien sarvikuonojen liikkeitä ja siten myös suojelemaan niitä paremmin. Sirujen ja DNA-tekniikan avulla mahdolliset salametsästetyt sarvet pystytään vastaisuudessa myös yhdistämään varmuudella tiettyyn sarvikuonoon, mikä tekee syytteiden nostamisesta oikeudessa helpompaa.

Etelä-Afrikassa viranomaiset muun muassa värjäävät sarvikuonojen sarvia vaaleanpunaiseksi ja ruiskuttavat niihin kemikaaleja tehdäkseen sarvien ostamisen vähemmän houkuttelevaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.