Pysähdy – näin teet kevätsiivouksen mielellesi

Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkinen toteaa, että luonnon rinnalla myös ihmisen elämä kulkee luonnostaan sykleissä.

Siinä missä luonto siirtyy talvesta kevääseen ja sen jälkeen kesään, kulkee ihmisenkin elämä luonnostaan sykleissä. Joskus kaipaamme enemmän lepoa, välillä jaksamme olla aktiivisempia. Kesän korvilla henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkinen kehottaa kuuntelemaan omaa intuitiota ulkopuolisten vaatimusten sijaan. Mitä vaaditaan kaikkien aikojen kesään? Miten mieli kannattaa putsata kesää varten?

– Kannattaa kuunnella, mitä ihan oikeasti hetkessä kaipaa. Monesti se tarina mikä päässä on, voi olla ristiriidassa todellisen tarpeen kanssa, Minkkinen muistuttaa.

Kannamme helposti velvollisuudentuntoa tai suorittamisen painetta. Podemme riittämättömyyttä, vaikka oikeasti tarvitsisimme hetken hengähdyksen ja pysähtymisen.

– Ei pitäisi olla liikaa kiinni käsityksessä siitä, mikä on oikein tai väärin, hyvä tai paha. Tulisi opetella kuuntelemaan omaa sisäistä rytmiä ja viisautta, Minkkinen opastaa.

Moni kokee ristiriitaisuutta onnellisuutensa suhteen juuri siksi, että omat käsitykset ovat ristissä todellisuuden kanssa. Miten arjen keskellä sitten ehtisi pysähtyä? Minkkinen muistuttaa, ettei pysähtymisen tarpeessa tarvitse lakata tekemästä. Työpaikkaa tai vapaa-aikaa ei tarvitse uhrata pysähtymisen vuoksi. Tärkeintä on käsitellä omia ajatuksiaan ja elää hetkessä.

– Mitä paremmin pystymme olemaan läsnä töissä tai ihmissuhteissa, sitä vähemmän koemme harhatarinoita ja –käsityksiä.

Minkkinen kertoo vertauksen sarjakuvasta, jossa mies on ensin työpaikalla ja ajattelee golfia, seuraavassa kuvassa hän on golfkentällä ja ajattelee seksiä vaimonsa kanssa, kun kolmannessa kuvassa hän harrastaa seksiä vaimonsa kanssa ja onkin mielessään takaisin työpaikalla.

– Mieli on yleensä kaikkialla muualla, kuin tässä hetkessä. Aina on kiire olla seuraavassa hetkessä.

Vaikka ajatukset menneestä ja tulevasta tuntuvat todellisilta, ne eivät ole sitä, vaan vain mielikuvia. Mitä enemmän kiinnität huomiota mielen toimintaan, sitä realistisemmaksi käsitys elämästä käy, Minkkinen muistuttaa. Esimerkiksi monilla kuluu aikaa pelkäämiseen tai jännittämiseen, jotka ovat loppupeleissä mielen luomia kuvia siitä, miten asioiden pitäisi tai ei pitäisi mennä.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat