Mainos

Pyramidihuijauksen laajuus yllätti sisäministeriön

Laittomasti rahaa keränneen pyramidipelitoiminnan laajuus on yllättänyt sisäministeriön.

Hallitusneuvos Jouni Laiho ministeriön arpajais- ja asehallintoyksiköstä arvioi, että viime viikkoina paljastunut pyramidipelihuijaus kuuluu Suomen taloushistorian suurimpiin vedätyksiin.

Poliisi kertoi eilen, että WinClubin ja WinCapitan nimeä käyttäneeseen pyramidipeliin sijoitettiin varoja ainakin 69 miljoonaa euroa. Mukana oli noin 10 000 henkilöä. Pelin internetsivut suljettiin 7. maaliskuuta.

Laihon mukaan sisäministeriö pyrkii nyt tarkastelemaan pyramidipeli-ilmiötä kokonaisuutena. Selvittely ei ole varsinaista poliisitutkintaa.

Tutkittavana on useita organisaatioita, joilla on ehkä myös keskinäisiä yhteyksiä. Selvityksen kohteena olevien yritysten tai organisaatioiden nimiä Laiho ei kerro.

Laiho epäilee, että suurin osa pelien toiminnassa mukana olleista on ymmärtänyt toiminnan laittomuuden. Tämän puolesta puhuu sekin, että osanottajat ovat tehneet poliisille vain vähän rikosilmoituksia. Tähän mennessä ilmoituksia on tehty alle 200.

Kymmenien miljoonien eurojen sijoittaminen epämääräisiin peleihin herättää kysymyksiä ja epäilyksiä rikollisesta rahasta. Miten suomalaisilla voi olla näin paljon sijoitusvarallisuutta?

- Se tässä hämmästyttääkin. Voi olla, että tässä ei ihan säästörahoilla olla liikenteessä.

- Jos viisisataatuhatta menee tuosta vaan eikä sen perään suuremmasti itketä, todennäköistä on, että sitä ei ole otsa hiessä tienattu, Laiho vastaa.

Pyramidin kärki kateissa

Pyramidipelin terävin kärki on jäänyt ja saattaa jäädäkin tietymättömiin. Kärki on hyötynyt laittomasta rahankeräyksestä eniten.

Organisaatiossa alemmilla johtoportailla olleiden henkilöiden nimiä on ollut esillä verkkokeskusteluissa ja julkisuudessakin.

- He ovat olleet keskeisessä asemassa operaation pyörittämisessä, mutta eivät välttämättä ole istuneet pyramidin huipulla, hallitusneuvos Laiho luonnehtii.

Sponsoreiksi nimitetyt värvärit ovat houkutelleet tuttaviaan mukaan. He ovat ilmeisesti hyvin ymmärtäneet toiminnan luonteen ja lainvastaisuuden. Värvärien toiminnan motiivina on Laihon mukaan ollut hyödyn tavoittelu.

Laiho epäilee, että alimmallakin tasolla on oltu liikkeellä euronkiilto silmissä. Jotkut ovat tosin saattaneet lähteä mukaan esimerkiksi ryhmäpaineen vuoksi, koska sukulaiset, tuttavat ja työtoveritkin ovat osallistuneet.

Sekin on mahdollista, että joku sinisilmäinen on tullut aidosti huijatuksi.

- Mutta näiden joukko on todella pieni, Laiho toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.