Mainos

Pyramidihuijari esiintyy nyt vakuutusmyyjänä

Finanssivalvonta (Fiva) varoittaa ihmisiä laittomista rahankeräyksistä, jotka on naamioitu vakuutuksiksi. Vakuutuksia voi lain mukaan Suomessa kaupitella vain toimiluvalla.

Fivan mukaan kuluttajille tarjotaan jatkuvasti erilaisia ohjelmia ja järjestelyitä, jotka on naamioitu vakuutuksiksi, vaikka kyse voikin olla pyramidihuijauksesta tai muusta laittomasta rahankeräyksestä.

Esimerkiksi Global Pension Plan on jälleen aktivoitunut markkinoimaan ohjelmaansa, Fiva kertoo. Ohjelman esittelyssä käytetään sanaa "eläkevakuutus".

Ohjelman kuvauksen mukaan sijoittajaryhmä ottaa järjestelmään liittyville vakuutuksen ja maksaa heille 55 000 tai 110 000 euroa.

Global Pension Plan toimi aktiivisesti internetissä vuosina 2006 - 2008. Se keräsi 30 euron maksun, ja uudesta värvättävästä jäsenestä ilmoitettiin maksettavan 2 000 euron palkkio. Verkkosivut lopettivat toimintansa 9. huhtikuuta 2008.

Keskusrikospoliisi on tutkinut Global Pension Planin toimintaa keväästä 2008 lähtien.

- Varoituskellojen pitäisi soida jo silloin, kun sijoittajaryhmään kuuluvien henkilöiden nimiä ei mainita, ei myöskään ohjelmassa mahdollisesti mukana olevan vakuutusyhtiön nimeä tai sen sijaintivaltiota, Fivan nettisivuilla kerrotaan.

- Käytettävissä olevien tietojen mukaan Global Pension Plan -ohjelmassa ja muissa vastaavissa järjestelyissä ei ole kyse laillisen vakuutustoiminnan tai laillisen vakuutusedustustoiminnan harjoittamisesta.

Suomessa luvanvaraista

Vakuutustoiminta on säännelty toimiala, ja sitä saa harjoittaa Suomessa vain kotimainen vakuutusyhtiö, jolla on toimilupa, tai muun Euroopan talousalueeseen kuuluvan maan vakuutusyhtiö, joka on perustanut Suomeen edustuston tai ilmoittanut Fivalle alkavansa tarjota vakuutuksia yli valtionrajojen.

Euroopan talousalueen ulkopuoliselta vakuutusyhtiöltä edellytetään toimilupaa ja edustuston perustamista Suomeen. Tiedot Suomessa toimivista vakuutusyhtiöistä on merkitty Finanssivalvonnan valvottavien luetteloon. Myös suomalaiset vakuutusedustajat on merkitty valvottavien luetteloon.

Vakuutusedustajan on kerrottava asiakkaalle ennen vakuutussopimuksen tekemistä muun muassa nimensä, toimipaikkansa käyntiosoite ja se, mihin vakuutusedustajarekisteriin vakuutusedustaja on merkitty sekä miten rekisteröinnin voi tarkastaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.