PYR-laskuja vääriin yrityksiin

Joulukuun alusta voimaan tulleet pakkausjätteen hyötykäyttöä koskevat määräykset hämmentävät yrittäjiä. Suomen Yrittäjien mukaan Pakkausalan Ympäristörekisterin PYR:n 34 000 yritykselle toimittama aineisto ei anna selviä vastauksia siihen, mitä konkreettisia velvoitteita pakkausjätesäännökset asettavat yrityksille, mitä yrityksiä ne koskevat ja mitä vaihtoehtoja heillä on asian hoitamiseksi.

Järjestö on saanut asiasta satoja yhteydenottoja tuohtuneilta yrittäjiltä. PYR:n kirjeeseen sisältyy rekisteröintikehotuksen lisäksi rekisteröintilasku, jonka useat yritykset ovat mielestään saaneet täysin aiheettomasti.

Suomen Yrittäjät kehottaa yrityksiä lykkäämään ainakin rekisteröintimaksun maksamista, kunnes tarkempia tietoja on saatu. Niitä se perää PYR:n lisäksi ympäristöministeriöltä.

"Aineistoon on syytä tutustua"

PYR:n hallituksen puheenjohtaja, Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen myöntää, että postia on voinut mennä myös sellaisille yrityksille, joita asia ei koske. Hankitun rekisterin perusteella postitusta ei kyetty rajaamaan riittävän tarkkaan.

Uusia ohjeita Hämäläinen ei pidä tässä vaiheessa tarpeellisina. Hän kehottaa yrittäjiä tutustumaan vielä huolella saamaansa aineistoon ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä PYR:ään. Jos kirje tuntuu aiheettomalta, sen voi palauttaa, hän sanoo.

Vastuu pakkausjätteistä on EU-direktiivin mukaisten uusien määräysten mukaan ensisijaisesti pakkaajilla ja pakattujen tuotteiden maahantuojilla. Niidenkään ei ole pakko rekisteröityä PYR:n jäseniksi.
-Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on elinkeinoelämän itse suunnittelema järjestelmä sitä varten, että pakkausdirektiivin vaatimukset voitaisiin hoitaa mahdollisimman edullisesti ja yksinkertaisesti, Hämäläinen huomauttaa.

Tavoitteena koordinaatio

PYR:n on tarkoitus koordinoida jätteiden hyötykäyttöä hoitavien tuottajajärjestöjen toimintaa. Sen omistavat pakkauksia valmistava teollisuus, pakkaava teollisuus ja kauppa kukin 30 prosentin omistusosuudella. Loput 10 prosenttia omistaa Suomen Pakkausyhdistys.

Jos yrittäjä haluaa hoitaa pakkausjätteiden hyötykäytön omin päin, hänen pitää itse mm. toimittaa ympäristökeskukselle luvut siitä, kuinka paljon panee pakkauksia markkinoille ja kuinka suuren osan niistä myöhemmin palauttaa hyötykäyttöön. Laiminlyönneistä seuraa jätelain mukaisia sanktioita.

Rekisteröityminen PYR:n jäseneksi maksaa yrityksen koosta riippuen 200-2 000 markkaa. Myöhemmin jotkin tuottajayhteisöt ilmeisesti joutuvat perimään hyötykäytön hoitamisesta maksuja ainakin muutaman pennin jätekiloa kohti.

Yhteensä hyötykäytön hoitaminen maksanee yrityksille muutamia kymmeniä miljoonia markkoja vuodessa, Hämäläinen arvioi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat