Pyötyältä löytyi geeniaarre - suomalaisomenoiden kantaäiti

Suomalaisomenoiden kantaäiti on löytynyt Varsinais-Suomesta Pöytyän Yläneeltä. Metsittyneessä puutarhassa kitunut omenapuun tynkä osoittautui geenitesteissä lähes unhoon vaipuneen Huvitus-omenalajikkeen emopuuksi.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus tutkijat löysivät erittäin arvokkaan kansallisen geeniaarteen kesällä Korpelan torpan puutarhasta.

Löytö riemastutti paitsi MTT:n väen, myös monet puutarhaharrastajat ja historiallisten kasvikantojen tuntijat.

– Löydöllä ei ole kasvinjalostukseen liittyvä vaikutusta, mutta muuten tämä on arvokas kulttuurinen löytö. On hyvin harvinaista Suomessa, että tällainen emopuu voidaan paikantaa, varsinkin kun kyse on omenanjalostuksellisesti näin merkittävästä lajikkeesta, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen projektipäällikkö Maarit Heinonen määrittelee.

Huvitus löytyi maanomistajan vihjeen perusteella

Huvitusta on käytetty lähes kaikissa MTT:ssä vuosikymmenten aikana jalostetuissa omenalajikkeissa. Lajikkeen geenejä on muodossa tai toisessa tuhansissa suomalaispuutarhoissa.

Tutkijat pääsivät 115-vuotiaan omena-aarteen jäljille maanomistajan vihjeen perusteella. Tarinan mukaan torppari Juho Korpela oli ottanut Huvituksen tilalta omenan siemeniä ja kylvänyt ne torppansa pihaan. Siemenistä kasvaneen puun omenat todettiin kestäviksi ja varhain kypsyviksi, joten puuta alettiin käyttää jalostukseen.

"Hyväaikainen kestihedelmä"

Mitä sitten mahtaa maistua tämä arvokas omena-aarre?

1920–30-lukujen asiantuntijat määrittelivät omenan maun "meikäläistä toriyleisöä tyydyttäväksi ja hyväaikaisen kestihedelmän mauksi". Lisäksi sen kaunis ulkomuoto viehätti asiantuntijoita.

- Nykysuussa maku on imelän happoinen, Heinonen luonnehtii.

Lue myös:

    Uusimmat