Mainos

Pyörremyrsky saavutti Australian rannikon

Myrsky ehti nousta viidenteen eli korkeimpaan luokkaan ennen iskeytymistään koillisrannikolle.

Pyörremyrsky Larry osui viime yönä Suomen aikaa Australian koillisrannikolle. Se iski Cairnsin ja Townsvillen kaupunkien väliin. Tuulen voimakkuudeksi arvioitiin jopa 290 kilometriä tunnissa. Viranomaiset laskivat Larryn luokituksen neljään viisiportaisella asteikolla, kun myrsky lähestyi Innisfailin kaupunkia Queenslandin osavaltiossa.

Maan Ilmatieteen laitoksen edustaja Jonty Hall kertoi Innisfailin kärsineen merkittävistä aineellisista vahingoista. Hänen mukaansa myös muutama ihminen on kadoksissa. Cairnsin viranomaiset kertoivat 20:n ihmisen loukkaantuneen myrkyssä.

Voimakas tuuli on tuhonnut taloja, katkaissut sähköjohtoja ja nostanut puita ilmaan. Yli 5000 kotia on ilman sähköä. Alueelle jääneet asukkaat ovat paenneet kouluihin ja hotelleihin turvaan. Yli tuhat asukasta on evakuoitu myrskyn alta. Niitä asukkaita, jotka eivät lähteneet evakkoon, kehotettiin varautumaan pahimpaan pyörremyrskyyn useisiin vuosikymmeniin. Alueelle on julistettu hätätila, joka antaa viranomaisille käyttää voimakeinoja ihmisten evakuoimiseksi.

Pyörremyrsky Larry on voimakkaampi kuin vuonna 1974 Darwinin kaupunkiin iskenyt pyörremyrsky Cindy. Australian hallitus valmistautui tuolloin jopa luopumaan maan pohjoisimmasta kaupungista.

Larryn arvioidaan riehuvan noin 24 tunnin ajan ja etenevän useita satoja kilometrejä sisämaahan ennen laantumistaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.