Mainos

Pyörävarkaudet lisääntyneet

Polkupyörävarkauksien lukumäärä on Helsingissä ja Oulussa selvässä kasvussa. Ympäri maan ilmoituksia pyörävarkauksista tehdään tasaiseen tahtiin koko kesän ajan.

Polkupyöräilijöitä


Helsingin poliisille on toukokuun loppuun mennessä tehty 1116 ilmoitusta pyörävarkaudesta, mikä on toistakymmentä prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Eniten Helsingissä pyöriä varastetaan Pasilassa ja Malmin seudulla. -Vaikuttaa siltä, että pyörävarkauksista on tullut osa ammattimaisempaa rikostoimintaa. Erityisesti huumeidenkäyttäjille arvokkaamman puoleinen maastopyörä on suhteellisen helppo tapa hankkia rahaa, kertoo ylikonstaapeli Ilpo Liikkanen Helsingin keskustan poliisiasemalta. Myös Oulussa pyörävarkauksien lukumäärä on selvässä kasvussa. Toukokuun loppuun mennessä Oulun kihlakunnan alueella on rekisteröity tuhat varkausilmoitusta, kun vuoden 1998 aikana ilmoituksia kertyi kokonaisuudessaan 900. Vuoden 1999 alkukevääseen verrattuna tilastoihin on tänä vuonna tullut 150 ilmoituksen nousu.

Todennäköisimmin pyörävarkauksien määrä selittyy rikoskomisario Tapio Tasannon mukaan Oulussakin alan ammattimaistumisen kautta. Isoissa kaupungeissa varastetut pyörät puretaan yleensä osiin ja kasataan uusiksi kokonaisuuksiksi. -Näyttöä siitä ei ole, että itärajan yli vietäisiin suuressa määrin pyöriä niin kuin muutama vuosi sitten epäiltiin. Aina silloin tällöin kiinni jää jokin nyrkkipaja, missä pyöriä kasataan uuteen uskoon. Veikkaisin, että pääasiassa kotimaassa varastetut pyörät kaupataan, ylikonstaapeli Liikkanen jatkaa.

Tampereella ja Kuopiossa hiljaisempi alkukesä

Vaikka kaikissa suurimmissa kaupungeissa poliisin tilastoissa näkyy fillarivarkauksien piikki kesäkuukausien aikana, ei ilmoitusten määrä ole tänä kesänä kaikkialla kasvanut. Espoossa ilmoituksia on tullut edellisvuosia hiljaisempaan tahtiin, mutta varkaudet ovat kohdistuneet aina vain kalliimpiin pyöriin. -Sellaiseenkin kummajaiseen on törmätty, että kalliita maastopyöriä on varastettu ja tilalle on jätetty halvempia malleja. Tuollaisen palvelun motiivia on kyllä hankala arvailla, sanoo Espoon päivystävä rikoskomisario Sakari Juurikkala. Tampereella polkupyörävarkauksia on raportoitu alkuvuoden aikana vain 293 eli reippaasti aiempaa vähemmän. -Ilmoitusvauhti tihenee aina kesä- ja elokuussa, mutta nyt vaikuttaa tulevan hiljaisin vuosi seitsemään vuoteen. Ehkäpä markkinat ovat täällä päin kyllääntyneet, sanoo Tampereen apulaispoliisipäällikkö Risto Äijälä.

Kuopiossa ilmoitusten määrä on pysytellyt aiempien vuosien tasolla. Viime vuonna Kuopiossa rekisteröitiin noin 700 pyörävarkautta. Itä-Suomessa fillarivorot eivät aina ole ammattilaisia. Ainakin Kuopion poliisin mukaan tilastoissa näkyy paljon sellaisia tankojuoppoja, jotka ovat vauhdittaneet kapakasta kotiinpaluuta varastamalla pyörän, mutta eivät ole jaksaneet montaa kilometriä sillä edetä. Ilmoitussumasta huolimatta poliisi ei juuri uhraa voimavaroja pyörävarkauksien selvittämiseen. -Aika hankalahan niitä on lähteä summamutikassa etsimään, joten selvitysprosentti on alle kymmenen. Osa varastetuista pyöristä löytyy tienposkesta hylättynä, mutta joskus niitä saadaan takaisin myös muiden rikosten selvittelyn yhteydessä, sanoo Äijälä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.