Mainos

Pyöräkauppa alkoi vauhdikkaasti

Keskimäärin peruspyörästä, jossa on alumiinirunko seitsemän vaihdetta ja jalkajarrut, joutuu pulittamaan noin 500 euroa.

Suomalaiset ostavat entistä kalliimpia ja laadukkaampia pyöriä. Tänään avautuneilla Fillarimessuilla esiteltiin ja testaltiin kevään uutuksia.

Suomessa polkupyöriä valmistaa enää vain Helkama, mutta esimerkiksi Ruotsissa toimiva Cresent myy useita kymmeniä tuhansia pyöriä myös meillä.

Markkinointikoordinaattori Pirkko Kapraali Cycke Europe Finland Oy:sta kertoo, että globalisaatio on tuonut mukanaan sen tosiasian, että tehtaat ostavat toisiaan ja pyöriä tuotetaan yhä suuremmissa yksiköissä. Siksi Suomessakin on vain yksi pyörän tuottaja.

Laatu myy

Keskimäärin turvallisesta peruspyörästä, jossa on alumiinirunko seitsemän vaihdetta ja jalkajarrut maksetaan noin 500 euroa.

Kapraalin mukaan pyörämarkkinat ovat pysyneet 200-luvulla melko samoissa luvuissa, mutta markkinoiden sisällä on tapahtunut suuri muutos. 1990-luvulla myytiin todella paljon halpoja pyöriä marketeista, mutta nyt kuluttaja ostaa laatua ja rahaa käytetään runsaasti.

Vintage ja dirtti

Nyt muodissa ovat klassisiset Vintage-retropyörät, joissa on esimerkiksi pajukori pyörän etuosassa ja pehmeä iso istuin. Suurinta suosion kasvu ns dirtti-pyörillä, jotka on suunniteltu hiekkakuoppien temppupyöriksi. Harrastus onkin rajussa kasvussa.

Pyöriä netissä myyvä Antti Huotari Signature BMX:stä kertoo, että dirttiharrastuksen kasvu on kova. Vielä viisi vuotta sitten aktiiviharrastajat pystyi laskemaan kahden käden sormilla, mutta nyt hänellä ei ole aavistustakaan kuinka paljon harrastajia Suomessa on. Myös lajin haasteellisuus ja vaarallisuus kiehtoo poikia.

Jyväskylästä Fillari-messuille dirttinäytöksiin tullut Toivo Sokka Riding Jkl:stä on hurahtanut harrastukseen neljä vuotta sitten ja sanoo, että harrastus vie mukanaan. Pyörästä hänen ystäväpiirinsä on valmis maksamaan 1000-2000 euroa, mikä ei Sokan mielestä ole kallista, jos vaikka vertaa ratsastukseen tai viulunsoittoon.

(MTV3/Tanja Huutonen)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.