Pyöräilykypärä ja heijastin tieliikennelakiin

Polkupyöräilijöiden kypäränkäyttöä ja jalankulkijoiden heijastimenkäyttöä halutaan lisätä tuntuvasti. Hallitus antaa perjantaina eduskunnalle tieliikennelain muutosesityksen, jonka mukaan polkupyöräilijän tulee käyttää kypärää ja jalankulkijan tulee pimeällä käyttää heijastinta riippumatta tievalaistuksesta.

Määräysten rikkomisesta ei ole tarkoitus säätää rangaistusta. Uudet säännöt ovat siten luonteeltaan suosituksia. Määräyksillä halutaan ennemminkin vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Pyöräilykypärän ja heijastimen käytön edistämisessä tarvitaan jatkuvasti laajaa tiedottamista.

Suositusluonteisenkin määräyksen perusteella poliisi voisi ohjata liikenteessä kulkevia turvalliseen käyttäytymiseen. Nykyisin tieliikennelaissa ei mainita polkupyöräilijän kypäränkäytöstä mitään. Heijastimen käyttömääräys otettiin lakiin jo parikymmentä vuotta sitten.

Tuolloin säädettiin, että jalankulkijan, joka pimeän aikana liikkuu valaisemattomalla tiellä muualla kuin jalkakäytävällä tai pyörätiellä, on yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta.

Turmista saatujen tietojen perusteella on selvää, ettei tievalaistus poista tarvetta käyttää heijastinta. Valaistulla tiellä jalankulkijan havaittavuutta haittaavat esimerkiksi sade, sumu, mainosvalot ja ympäristön tekemät varjot.

Kypärä estäisi puolet pyöräilykuolemista

Suomessa pyöräilykypärän käyttö on kymmenen vuoden aikana lisääntynyt. Viime vuosikymmenen alussa kuusi prosenttia pyöräilijöistä käytti kypärää. Muutamassa vuodessa käyttöaste nousi lähes 25 prosenttiin. Sittemmin myönteistä kehitystä ei ole ollut havaittavissa. Edelleen joka viides pyöräilijä suojaa päänsä kypärällä.

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa on arvioitu, että noin puolet pyöräilijöiden kuolemista voitaisiin estää, jos kaikki pyöräilijät käyttävät kypärää. Viime vuosikymmenen lopussa keskimäärin 55 pyöräilijää kuoli ja 1100 loukkaantui liikenteessä vuosittain.

Neljä viidestä kuolemasta aiheutuu päähän kohdistuneesta iskusta.

Luvuissa on kyse poliisin tietoon tulleista turmista. Suuri osa pyöräilyturmista jää tilastojen ulkopuolelle. On arvioitu, että pyöräilijöille sattuu vuodessa noin 30000 lääkärinhoitoa vaativaa loukkaantumista. Näistä vammoista kymmenesosa vaatii sairaalahoitoa.

Tärkeä tiedotuskohde on koulunuoriso. Tunnetusti nuoriso seuraa muiden esimerkkiä. Monissa kodeissa on kypärästä kieltäytymistä perusteltu sillä, että "kun muutkaan eivät käytä".

(MTV3-STT)

13:34

Lue myös:

    Uusimmat