Pyöräilijä, asenne kuntoon ja kypärä päähän!

Nopeasti tullut kevät on innoittanut polkupyöräilijät kaivamaan kulkupelinsä esiin.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna toivoo, että pyörän lisäksi myös asenteet olisi viritetty kohdalleen.

Pyöräilijöiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat lisääntyneet parina viime vuonna. Kymmenen vuotta jatkunut hyvä kehitys on siten katkennut.

Vakavimmat pyöräonnettomuudet tapahtuvat risteyksissä. Toisena osapuolena on yleensä auto.

– Sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden liikennesääntötuntemuksessa on paljon tekemistä. Epäselvyys, kummalla on väistämisvelvollisuus on suurta, Tavaststjerna sanoo.

Myös irtohiekka ja erilaiset epätasaisuudet tiellä ovat pyöräilijöille vaarallisia. Tavastjerna kehottaa pyöräilijöitä ilmoittamaan esteistä vaikkapa oman kunnan tekniseen toimeen. Vain siten viranomaiset voivat hoitaa ongelmat kuntoon.

Kypärä on pyöräilyvaruste

Tavastjerna toivoo järkeä myös kypärän käyttöön. Lakiin tuli vuonna 2003 suositus kypärän käytöstä, mutta edelleen vain kolmannes pyöräilijöistä käyttää kypärää.

– Siitä ajattelusta pitää nyt päästä, että se on lasten väline. On ajateltava, että se on pyöräilyvaruste, hän sanoo.

Tavastjerna toivoo, että ne jotka ovat aikoinaan kypärän käytön hylänneet, menisivät kauppoihin katsomaan uutta kypärää.

– Tuotekehittely ja mallit ovat menneet kovasti eteenpäin. Valinnanvaraa löytyy kyllä jokaiselle.

Kypärä tulisi hänen mukaansa jokaisen itse havaita tarpeelliseksi.

Soittokellon käyttö on huomaavaisuutta

Suomessa jalankulkijat ja pyöräilijät eivät tunnu mahtuvan samalle kadulle. Usein ongelma on, että teillä on vähän tilaa. Yhdistetyillä kävely- ja pyöräteillä liikutaan usein erilaisilla nopeuksilla.

– Aina ei toista nähdä tai kuulla, ja aggressioita syntyy, Tavaststjerna sanoo.

Hän myös muistuttaa, että pyöräily on Suomessa vielä aika vähäistä. Omat aikeet pitää liikenteessä tehdä selväksi puolin ja toisin.

Samaa viestiä välittää pääkaupunkiseudulla parhaillaan käynnissä oleva Kilauta kelloa -kampanja. Pyrkimyksenä on markkinoida soittokellon sivistynyttä käyttöä.

– Se on huomaavaisuutta, eikä "pois alta risut ja männynkävyt" -mentaliteettia, Tavaststjerna naurahtaa.

Tilastokeskuksen ja Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä kuoli viime vuonna 25 polkupyöräilijää. Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan mukaan suuren osan heistä olisi pelastanut kypärän käyttö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat