Puutullit vievät kymmenientuhansien venäläisten työpaikat

Tullilaitoksen pääjohtajan Tapani Erlingin mukaan venäläiset eivät ole tiedostaneet, miten laajoja kielteisiä vaikutuksia puukaupan loppumisesta aiheutuisi myös Venäjällä. Asiasta kirjoittaa päivän Keskisuomalainen.

Erlingin mukaan puun tuonnin loppuminen Venäjältä Suomeen johtaa peräti kymmenientuhansien työpaikkojen menetyksiin itärajan takana. Työpaikkoja katoaisi etenkin Karjalan ja Murmanskin talousalueilla.

- Ongelmallista on, että nyt ollaan estämässä sellaisen puun tuontia, jolle venäläisillä ei ole vaihtoehtoista käyttöä vielä pitkään aikaan, Erling sanoi.

Suomessa työpaikkoja häviäisi arvioiden mukaan 10 000. Tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi Erlingin mielestä koota yhteen huippukokoukseen molempien valtioiden korkein teollisuusjohto, poliittinen johto ja asiasta neuvottelevia virkamiehiä.

Erlingin mukaan ongelmana kuitenkin on, että kyseessä on osa Venäjän neuvotteluprosessia Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Siksi näyttäisi siltä, että venäläisten on vaikea luopua puutulleista muutoin kuin WTO-sopimuksen yhteydessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat