Mainos

Puutullikiistaan etsitään nopeaa ratkaisua

Puutullikiistaan etsitään ulkomaankauppaministeri mukaan nopeaa ja luonteeltaan pysyvää ratkaisua.

Venäjän puutulleihin pyritään Venäjän talouskehitys- ja kauppaministerin Elvira Nabiullinan ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen (kesk.) mukaan löytämään ratkaisu nopeasti. Puutulleista keskusteltiin Suomen ja Venäjän välisen talouskomission puheenjohtajatapaamisessa Helsingissä.

Puutullikiistaan etsitään Väyrysen mukaan "nopeaa ja luonteeltaan pysyvää ratkaisua". Nabiullinan mukaan Venäjä on kiinnostunut ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Pääosa komissiotapaamisen keskusteluajasta käytettiin Väyrysen mukaan puutulleihin ja metsäalan yhteistyöhön.

- Seuraavan kerran tulliongelmasta keskustellaan poliittisella tasolla pääministeri Vanhasen Moskovan vierailulla kuun lopulla, kertoi Väyrynen. EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissio neuvottelee virallisesti puutulleista Venäjän kanssa.

- Keskustelut olivat erittäin hyödyllisiä. Jotta voisimme saavuttaa yhteisymmärryksen, on meidän ensin ymmärrettävä toisiamme, totesi Väyrynen.

Suomi ja Venäjä pyrkivät hänen mukaansa kiistassa nopeaan ratkaisuun, mihin on myös kaikki mahdollisuudet. Aikataulua ei vielä voi sanoa.

Sopimuksia ei syntynyt

Nabiullinan mukaan puutullikeskustelussa käytiin lävitse sopivia vaihtoehtoja kiistan ratkaisemiseksi. Hänen mukaansa Venäjän on tarpeen keskustella tulleista myös oman metsäteollisuuden ja investoijien kanssa.

Väyrysen ja Nabiullinan keskusteluissa olivat esillä myös investoinnit. Mitään sopimuksia ei allekirjoitettu. Keskustelut voivat Nabiullinan mukaan kuitenkin johtaa jatkossa sopimuksiin "varsinkin puunjalostussektorilla".

Talouskomission puheenjohtajien tapaamisessa käsiteltiin Väyrysen mukaan myös liikenteeseen ja tullaukseen liittyviä kysymyksiä. Erityisesti olivat esillä rajan rekkaruuhkat ja Suomen ja Venäjän välinen nopea junayhteys, joka edellyttää toimiakseen tullauksen siirtämistä junaan.

Nabiullina osallistui aamupäivällä Sitran Venäjän ohjelman päätösseminaarin Finlandia-talolla. Hän tapasi myös pääministeri Matti Vanhasen ja Suomen elinkeinoelämän edustajia.

Presidentti Vladimir Putin nosti Nabiullinan Venäjän talouskehitys- ja kauppaministeriksi hallitusremontissa syyskuun lopulla. Hän seurasi tehtävässä German Grefiä.

Ekonomistiksi opiskellut Nabiullina on aiemmin toiminut mm. ministeriön varaministerinä. Ministerin tehtävään hän siirtyi venäläisen Center for Strategic Research -tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan tehtävästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.