Mainos

Puutulliasiassa ei saatu ratkaisua

Suomen ja Venäjän pääministerien tapaamisessa keskusteltiin myös siitä, miten maiden välisen rajan toimivuutta voitaisiin parantaa. Puutulliasiassa ei Moskovassa tehty ratkaisuja. Vanhanen piti silti Moskovan neuvotteluja hyödyllisinä.

Venäjän pääministerin Viktor Zubkovin mielestä maan viranomaiset toimivat "erittäin korrektisti" viime viikonlopun mielenosoitusten yhteydessä.

Zubkov kommentoi mellakkapoliisin toimintaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) Moskovan-vierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Tietyt henkilöt yrittivät provosoida viranomaisia, mutta se epäonnistui. Venäjällä on erittäin vakaat olot, eivätkä provokaatiot onnistu, Zubkov sanoo.

Venäjän viranomaiset tukahduttivat viikonloppuna kovin ottein opposition presidentti Putinia vastustaneet mielenosoitukset Moskovassa ja Pietarissa.

Zubkov kummeksuu poliisin toimintaan kohdistunutta ulkomaista kritiikkiä. Hän ihmettelee, että EU ja Yhdysvallat eivät ole samalla tavalla kritisoineet esimerkiksi Georgian poliisin toimintaa Tbilisissä.

Zubkov uskoo, että ensi viikonlopun duuman vaalit sujuvat Venäjällä rauhallisissa merkeissä.

Vanhanen kertoi esittäneensä Zubkoville huolensa viikonlopun tapahtumista.

Puutulleissa ei edistystä

Pääministerit keskustelivat tapaamisessaan muun muassa Suomea huolestuttavista venäläisen raakapuun vientitulleista.

Venäjä nosti tulleja hieman jo viime kesänä. Vuoden 2009 alussa tullit ovat nousemassa niin korkeiksi, että puun tuominen Suomeen ei enää kannattaisi. Tullien nosto saattaa viedä Suomesta tuhansia työpaikkoja, sillä Suomen metsäteollisuus tuo viidenneksen tarvitsemastaan puusta Venäjältä.

Puutulliasiassa ei Moskovassa tehty ratkaisuja, sillä päätökset asiasta tehdään EU:n ja Venäjän välisissä neuvotteluissa. Vanhanen piti silti Moskovan neuvotteluja hyödyllisinä.

- Täällä käydyt keskustelut edesauttavat varsinaisia neuvotteluja Venäjän ja EU-komission välillä, Vanhanen sanoi.

Venäjä teki EU:lle äskettäin uuden esityksen raakapuun tulleista. Vanhasen mukaan esitys on "oikean suuntainen, mutta ei vielä valmis".

Vanhanen toivoi, että ratkaisu puutulliasiassa saataisiin mahdollisimman pian, jotta suomalaisyritykset voisivat ajoissa varautua sen vaatimiin toimiin.

Zubkov toisti tiedotustilaisuudessa Venäjän toiveen, että Suomesta saataisiin "huomattavia" investointeja Venäjän metsäteollisuuteen. Vanhanen painotti venäläisisännille, että suomalaisyritykset tekevät investointipäätöksensä itsenäisesti.

Rekkajonot "positiivinen ongelma"

Puutullien ohella pääministerien keskusteluissa käsiteltiin myös Suomen ja Venäjän raja-asemia haittaavista rekkajonoista.

Yksi keino rekkajonojen lyhentämiseksi saattaisi olla sähköinen tullaus, jota on määrä kokeilla Suomen ja Venäjän rajalla lähivuosina.

Vanhasen mukaan rekkajonojen pituus ei ole ihme, sillä Suomen ja Venäjän välinen rekkaliikenne on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa lähes kahteen miljoonaan rekkaan vuodessa.

- Tämä on kuitenkin positiivinen ongelma. Liikenteen ja kaupankäynnin kasvu hyödyttää molempien maiden taloutta, Vanhanen totesi.

Pääministerit totesivat tyytyväisinä, että Suomen ja Venäjän välinen kauppa on 2000-luvulla yli kolminkertaistunut lähes 15 miljardiin euroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.