Mainos

Puuttuva nappi avioelämän koetinkivi

Viktoriaaniset neuvot ovat jälleen muodissa. Ainakin Briteissä painettiin äskettäin uudelleen suosittu ja jo kymmeniä painoksia saanut taloudenhoidon raamattu vuodelta 1856.

Kirja nimeltä Enquire Within Upon Everything (suomeksi: Kysy mistä tahansa) antaa vastauksia monenlaisiin arkisiin pulmiin. Oppaasta voi kalastaa tietoa muun muassa käyttäytymissäännöistä, illallisen järjestämisestä, päänsäryn parantamisesta ja naimisiin pääsemisestä. Muun muassa avio-onnen takaaminen luonnistuu seuraavin ohjein.

Mies, ole kärsivällinen

Miestä neuvotaan kohtelemaan vaimoaan seuraavasti: "Ensinnäkin, hanki vaimo; toiseksi, ole kärsivällinen. Saatat joutua suuriin koetuksiin suhteissasi maailmaan, mutta älä kanna kotiin synkkää mieltä. Vaimollasi saattaa olla koetuksia, jotka, vaikka ovatkin vähäpätöisempiä, saattavat olla yhtä raskaita kantaa. Lempeä, sovitteleva sana ja hellä katse toimivat kuin ihme ajaen pois kaikki synkät pilvet hänen mielestään."

"Älä kohtele häntä yliolkaisesti, myönny joskus hänen toiveisiinsa omiesi kustannuksella. Jos et ikinä taivu hänen toiveeseensa, on olemassa vaara, että hän ajattelee sinun olevan itsekäs, ja että välität vain itsestäsi, ja niin tuntiessaan hän ei voi rakastaa, kuten voisi."

"Ole miehekäs, jotta vaimosi voi katsoa sinua ylöspäin ja tuntea, että käyttäydyt jalosti. Jos hän valittaa, että nuoret neidit nykyään ovat hyvin uskaliaita, älä syytä häntä mustasukkaisuudesta. Pieni huoli hänen suunnaltaan vain todistaa hänen rakkauttaan sinuun, ja voit nauttia voitostasi sanomatta sanaakaan."

Vinkkejä vaimolle

Kunnon vaimo saa seuraavanlaisia oppeja: "Jos aviomiehesi näyttää toisinaan hiukan huolestuneelta kotiin saapuessaan, älä lausahda: 'mikä sinua vaivaa, kulta?' Älä vaivaa häntä; ole tarkkaavainen ja hiljainen. Anna hänelle rauha, kunnes hän on valmis puhumaan; ota esille kirjasi tai käsityösi (halukkaasti, iloisesti; ei murjotusta tai ynseyttä) ja odota, että hän on valmis kanssakäymiseen.

"Älä koskaan anna hänen havaita paidannapin kadonneen. Napin puuttuminen kauluksesta tai ranteensuusta on usein aiheuttanut ensimmäisen myrskyn avioelämässä."

"Älä koskaan valita, että aviomiehesi pohtii liiaksi uutislehtien sisältöä. Älä piilota lehteä; nosta se miellyttävästi ja laske se hänen eteensä. Mieti, mitä mies olisi ilman lehteä; kohtele sitä kuin suurta välittäjää sivistyksen työssä."

"Kun aviomiehesi on poissaoleva, sen sijaan, että katselisit näyteikkunoita, syvenny lehteen ja teeaikaan, kun miehesi jälleen ottaa lehden, sano: 'kultaseni, miten kamala tilanne Intiassa vallitseekaan' tai 'mikä hirvittävä epäonni Glasgow'n teatterissa' tai 'kauppa näyttää kukoistavan pohjoisessa!' ja lehti laskeutuu.

Mikäli hän ei ole lukenut tietoa, hän kuulee kaiken sinun huuliltasi, ja kun olet valmis, hän kysyy: 'Luitko, kulta, Simpsonin kirjeestä kloroformin löytämisestä?' Olitpa tai et lukenut, tulet vähitellen pääsemään niin mukavaan keskusteluun, ettet ole sellaista aiemmin kokenut."

Valmistaudu juhlaan

Pitoja varten kirjassa ohjeistetaan, että "illallispöydän pitäisi olla hyvin katettu, valaistu ja tarjota aina hieman vapaata tilaa. On parempi kutsua yksi ystävä vähemmän kuin tuhota juhlan mukavuus."

"Lautasliinat tulee taitella siististi. Ranskalainen menetelmä, mikä on helppo, jossa lautasliina taitellaan kuin viuhka, asettaen lasiin ja levittäen ylempi osa, on hyvin miellyttävä."

"Leipä pitäisi leikata paksuiksi neliöiksi viime töinä ennen kuin pöytä on katettu. Jos se leikataan liian varhain, se kuivuu."

"Leikkuuveitset tulisi 'laittaa teräänsä' ennen illallisen alkua, sillä mikään ei ärsytä hyvää leikkaajaa kuin veitsi, joka kieltäytyy tehtävästään; eikä ole mitään ärsyttävämpää kuin nähdä leikkuuveitsen tanssivan teräksen päällä illallisen kylmetessä."

MTV3/dailymail.co.uk

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.