Puuttuminen lasten hyväksikäyttöön netissä on tuskaisan hidasta

Pelastakaa Lapset -järjestö on huolissaan netissä leviävien lapsipornokuvien ja -videoiden tunnistamattomiksi jääneistä lapsista.

Netissä leviävien lasten hyväksikäyttökuvien lapsiuhrit on voitu jäljittää ja tunnistaa vain poikkeustapauksissa. Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön raportin mukaan pelkästään Interpolin hallussa olevasta aineistosta on pystytty tunnistamaan vain alle kaksi prosenttia lapsista. Kaikkiaan kymmenien tuhansien kuvien aineistossa on 20 000 yksittäistä lasta.

Ongelmalliseksi netissä esiintyvien lasten tunnistamisen tekee se, että kuvia on voitu ottaa missä päin maailmaa tahansa ja materiaali leviää nopeasti moniin paikkoihin. Kyseenalaisen aineiston poistaminen yhdestä paikasta ei siis ratkaise ongelmaa lopullisesti. Lisäksi siitä jää vuosien trauma ja henkinen järkytys lapselle.

Pelastakaa Lapset -järjestö onkin huolissaan hyväksikäytettyjen, mutta tunnistamattomiksi jääneiden lasten suuresta ja kasvavasta määrästä, sillä näitä lapsia ei pystytä auttamaan tehokkaasti eikä hyväksikäyttöä kyetä katkaisemaan. Tänään julkistetun raportin mukaan suurin osa lasten internetiin päätyvästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä jää raportoimatta poliisille ja myös oikeuskäsittelyt ovat harvinaisia. Sen sijaan vihjeitä laittoman ja haitallisen aineiston poistamiseksi internetistä on tullut varsin hyvin eri tahoille.

- Kotisivuillamme olevan nettivihje-palvelimen kautta on jätetty kolmen vuoden aikana yli 15 000 vihjettä. Kolmasosa vihjeistä on ollut selvästi rikollista aineistoa. Rikollisen aineiston osuus on kasvamassa ja aineisto on raaistunut, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan johtaja Seppo Innanen.

Järjestön ylläpitämän vihjepalvelimen toiminta perustuu kansainväliseen verkostoon sekä yhteistyöhön keskusrikospoliisin, viranomaisten ja palvelutoimittajien kanssa Suomessa. Vihjepalveluun voi antaa anonyymin viestin eikä vihjeen lähettäjää selvitetä.

Kiusantekoa kännykkäkuvin

Internetissä tapahtuva lapsen seksuaalinen väkivalta heijastaa monimutkaista sosiaalista ongelmaa. Rikoksentekijät ovat hyvin monenlaisia aikuisia ja nuoria. Yli 80 prosenttia lasten hyväksikäyttäjistä tuntee lapsen ja on hänen lähipiiristä, joten mistään puskapedofiilistä tai namusedästä ei tapauksissa ole kyse.

Ongelmaa laajentaa Suomessa myös nuorten keskinäinen kännykkäkuvaaminen. Joko kiusan takia tai harmittomaksi pilaksi tarkoitettuja kuvia pannaan nettiin ja homma lähtee käsistä tavoilla, joita nuoret eivät tule ajatelleeksi.

Ihmiskauppaa ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä internetissä pohditaan tämän viikon lopulla Mikkelissä. Tilaisuuteen osallistuu poliisi-, tulli- ja rajavartiolaitoksen virkamiehiä, sosiaali- ja terveyssektorin edustajia, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia, internet- ja puhelinpalveluiden tuottajia, syyttäjiä ja lakimiehiä sekä eri kansalaisjärjestöjen edustajia. Tavoitteena on tarjota koulutusta asiantuntijoille sekä kerätä tietoa ja vaihtaa kokemuksia kentällä toimivien viranomaisten ja muiden aiheen parissa työskentelevien kesken.

Mikkelissä järjestettävä tilaisuus on yksi viidestä Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijaseminaarista tänä vuonna. Seuraavat seminaarit ovat Turussa ja Helsingissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat