Mainos

Puutteita leipomotuotteiden allergiamerkinnöissä

Elintarvikeviraston valtakunnallinen tehotarkastus paljasti, että leipomotuotteiden allergiamerkinnöissä on parantamisen varaa.

Noin kymmenesosassa leipomotuotteista ei kerrota tarpeeksi selvästi, sisältääkö tuote allergiaa aiheuttavia aineita. Säädösten mukaan mahdollisesti allergiaa aiheuttavia ainesosia ovat ainakin herne, kala, kananmuna, maito, soijapapu, äyriäinen, pähkinät, mantelit, kaura, ohra, vehnä ja ruis.

Elintarvikeviraston tänä vuonna tekemän tehotarkastuksen mukaan puutteellisia tietoja ilmoitettiin erityisesti kahvileivistä, eineksistä ja muista paljon ainesosia sisältävistä tuotteista. Elintarvikevirasto tarkasti yhteistyössä läänien ja kuntien kanssa yhteensä noin 600 tuotetta 205:ssä leipomossa. Ne olivat ruokaleipiä, kahvileipiä ja konditoriatuotteita sekä leipomoeineksiä.

Vuoden alusta lähtien 70 kunnan tai kuntayhtymän viranomaiset tarkastivat sekä allergiaa aiheuttavien ainesosien käyttöä että niistä tehtyjä merkintöjä. Ainesosat oli merkitty säädösten mukaisesti 91 prosentissa tuotteista. Tähän lukuun sisältyi muutamia kymmeniä tukku- ja kuljetuspakkauksia, joissa ainesosia ei ilmoitettu eikä edes tarvitse ilmoittaa. Säädösten vastaisia merkintöjä oli 9 prosentissa tuotteista. Suurissa leipomoissa ainesosat oli merkitty yleensä paremmin kuin keskisuurissa ja pienissä leipomoissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.