Mainos

Puutteelliset käyttöohjeet monen kuluttajan kiusa

Elektroniikkatuotteiden käyttöohjeista on tullut tänä vuonna kuluttajaneuvojille satoja yhteydenottoja.

Monen suomalaisen joulupaketista löytyi tänäkin vuonna erilaista pienelektroniikkaa. Kun tuliterää mp3-soitinta tai pelikonsolia alettiin ottaa käyttöön, saattoi hämmennys kuitenkin olla melkoinen. Suomenkieliset tai tarvittavat käyttöohjeet puuttuvat yhä harmittavan monesta paketista.

Kuluttajansuojalain mukaan elektroniikkalaitteelle tulee ostettaessa saada suomenkieliset ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Internetin käännöskoneella tuotettu suomenkielinen ohjeistus voi olla hauskaa luettavaa, mutta lain mukaan se ei ole pätevä. Ohjeiden tulee olla kielellisesti ja teknisesti niin ymmärrettävät, että keskiverto suomalainen voi laitetta turvallisesti käyttää.

- Jos tuote on sellainen, ettei sitä voi ilman käyttöohjeita käyttää, niin ohjeet pitää silloin olla, Kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola tiivistää.

Käytännössä siis melkein kaikista vähänkin monimutkaisemmista elektroniikkalaitteista, kahvinkeittimestä lähtien, pitäisi suomenkieliset käyttöohjeet löytyä.

Käyttöohjeista runsaasti yhteydenottoja

Tänä vuonna kuluttajavirastoon tuli noin 50 yhteydenottoa käyttöohjeisiin liittyen. Kuluttajaviraston lisäksi kuluttajia opastaa noin sata kuntien tarjoamaa neuvontapistettä ympäri Suomea.

Tampereen kuluttajaneuvontaan kyselyjä käyttöohjeista oli kuluneena vuotena tullut lähemmäs kymmenen. Kun tähän lisätään muihin pisteisiin tulleet yhteydenotot, voidaan puhua jo sadoista tapauksista, joissa tuotteen käyttöohjeissa on ollut sanottavaa.

- Kyllä se on aika iso määrä. Siinä olisi kyllä paljon skarpattavaa, sanoo johtaja Marjatta Turunen kuluttajavirastosta.

Myyjä vastaa ohjeiden saatavuudesta

Lain mukaan myyjä on vastuussa siitä, että tuotteen yhteydestä löytyvät tarvittavat käyttöohjeet. Jos näin ei ole, reklamaatio on syytä hoitaa kohtuullisessa ajassa siitä, kun laite on hankittu.

Mikäli myyjä ei voi toimittaa asiakkaalle tarvittavaa ohjetta, voidaan kauppa viimekädessä purkaa.

- Kaupan purkua voidaan vaatia silloin jos virhe ei ole vähäinen. Jos laite on sellainen, ettei sitä voi ilman käyttö- tai asennusohjetta turvallisesti käyttää, niin sitä ei voi vähäisenä virheenä pitää, Kaakkola sanoo.

"Ei merkkiyritysten ongelma"

Ilmiöstä on käyty keskustelua myös Elektroniikan tukkukauppiaissa. Järjestön toimitusjohtaja Lea Herttua tosin kertoo, ettei heidän jäsentensä tuotteista ole ilmoituksia viime vuosina tehty.

- Suurin osa on merkkiyrityksiä, ja ne noudattavat aika lailla kuluttajansuojalakien ohjeita.

Herttua uumoilee, että käyttöohjeiden puutteista kärsivät etenkin tuotteet, joita tuodaan maahan pieniä ja yksittäisiä eriä. Hän myös painottaa, että yhtä lailla kun tuotteiden mukana tulee olla tarvittavat käyttöohjeet, pitäisi kuluttajien myös muistaa lukea niitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.