Mainos

Puutarhakalusteet kesäkuntoon

Puutarhakalusteiden huolto on puuduttavaa puurtamista. Huoltoväliä voi pidentää ratkaisevasti valitsemalla oikeat aineet.


Puutarhakalusteet viettävät ainakin kesät taivasalla, joten niiden pintaa pitää huoltaa säännöllisesti. Varsinkin kuvissa näkyvät pinnatuolit edellyttävät joskus tuskallisen pitkäpiimäistä käsin hinkkaamista, joten huoltoa tulee helposti lykättyä liian pitkään.

Huoltoväliä voi pidentää olennaisesti, kun valitsee sopivat aineet. Perinteisestihän suojaukseen käytetään öljyjä, joita hierotaan syvälle puun sisään. Pinnasta muodostuu lopulta lakkamainen ja kun se alkaa hilseillä, on hionnan ja uuden öljyämisen vuoro. Jos haluaa nyt hioa aina paljaalle pinnalle, puuta saa hioa millin, jopa kaksi. Siinä hiki lentää, sillä pinnojen väleihin ei koneella pääse. Toki vaihtoehtona on kevyt hionta ja uusi öljyäminen, mutta tämän joutuu sitten tekemään parikin kertaa kesässä.

Remontti-Reiska kannattaa toista koulukuntaa: käsittelyn voi tehdä myös puunsuoja-aineella, johon on lisätty lahottaja-, sinistäjä- ja homesienen kasvamista estävää ainetta, joka estää kalusteiden tummumisen – sehän johtuu mustasta itiökasvusta. Huoltoväli on paljon pidempi ja riittää kun käsittelyn toistaa kahden, jopa kolmenkin vuoden välein. Reiska on käsitellyt puutarhakalusteensa tällä tavalla pian parinkymmenen vuoden ajan ja hyvänä ovat pysyneet.

Hilseillyt ja itiökasvun tummuttama pinta harjataan ensin puhtaaksi hypokloriittiliuoksella. Hartiavoimien, juuriharjan ja reippaiden otteiden käyttö on sallittu. Liuoksen annetaan seistä vähän aikaa, mutta pintaa ei kuitenkaan saa päästää kuivumaan. Käsittely toistetaan kahteen, tarvittaessa kolmeenkin kertaan. Kun puhtausaste tyydyttää, kalusteet huuhdellaan lämpimällä vedellä. Tähän voi oikein hyvin käyttää painepesuriakin, mutta on varottava suihkuttamasta liian läheltä tai liian kovalla paineella. Puun pinta karheutuu helposti ja silloin se on hiottava taas kerran ennen seuraavaa vaihetta.

Pöly poistetaan ja puhtaaseen pintaan levitetään joko öljyä tai puunsuojaa. Jos edellisestä huollosta on päässyt venähtämään niin pitkä aika, ettei itiökasvua saa pois hiomallakaan, on valittava tummempi sävy, joka peittää kasvuston aiheuttaman tummumisen. Erilaisia sävyjähän löytyy värikartan laidasta laitaan ja myös useampi sively lisää värin peittävyyttä.

Säännöllisesti huolletut puutarhakalusteet pysyvät hyvässä kunnossa vuosikymmeniä. Kannattaa suosia kalvoa muodostamattomia pintakäsittelyaineita, jotka kestävät pidempään.

(JKA 30.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.