Puutaidetta ikivanhoilla menetelmillä

Puusta voidaan muotoilla taidetta muutoinkin kuin moottorisahalla. Yhä useammat puun työstäjät ovatkin havainneet, että vanhan ajan koetellut puuntyöstötekniikat soveltuvat erinomaisesti taiteen tekemiseen. Juvan puutaidetapahtumassa taivuteltiin ja telsottiin kuin silloin ennen telso-kuokkakirveellä .

Puutaidetta

Ikivanhalla haapiomenetelmällä syntyy puutaidetta parhaimmillaan: esimerkiksi kaksi kertaa kolmemetrinen taideteos, halkaisijaltaan 90-senttisestä haapatukista.

-Kun ennenvanhaan on tehty haapioita yhdestä puusta, se on aukaistu palkomaisesti auki. Siitä on sitten tullut niin kuin vene, kertoo kuvanveistäjä Kari Kärkkäinen, joka työstää puun lehteä muistuttavaa teosta.

-Täytyy vain ohentaa tiettyyn asteeseen, että se niin kuin lämmittämällä lähtee sitten aukeamaan, kuvanveistäjä Kari Kärkkäinen selvittää.

-Terva on sisällä ja ulkopintaa lämmitetään. Siihen tulee semmonen höyrystys. Puu höyrystyy siinä välissä ja ulkopinta kuivuu, silloin se alkaa antaa periksi ja aukeaa nätisti kuin kukka auringossa.

Puutaidetta ei tehdä kiireellä

Samalla kun Kari Kärkkäinen houkuttelee haapatukkia auki milli, milliltä, työstää naapuri entisajan taivutustekniikalla omaa Ruoto-veistostaan.

-Tässä on vanhan reen paininjalka. Ja uunissa hauvvutettiin. Iltasella pantiin se reen jalas uuniin hautumaan ja sitten seuraavana aamuna painettiin se, selvittää Viia Suhonen.

-Se tekniikka on hieno. Minä haluaisin, että se säilyisi. Kun enää ei tarvii rekiä, niin mä teen sillä konstin veistoksia, kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski Halsualta kertoo.

Puun muovaaminen uuteen muotoon vaatii kärsivällisyyttä. Hulppean vaahteran lehden piti aueta 6-7 tunnissa, mutta toisin kävi.

-14 tuntia kului, aamuviideltä se oli valmis. En tiedä liekkö tuo ilman suhtellinen kosteus ollu niin korkea, että se vähän sitä hidasti sitä avaamista, arvelee Kärkkäinen.

Kalliokoski ja Kärkkäinen jakoivat 20 000 markan arvoisen Vuoden Puutaiteilija-stipendin, joka jaettiin veistoviikon päätteeksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat