Mainos

Puupää-palkinnon voittaja: Outo on ihmisyyttä

Graafikko, kuvittaja ja kirjailija Tiina Pystynen ei mitenkään osannut aavistaa, että hän voittaisi Suomen sarjakuvaseuran arvostetun Puupää-palkinnon.

- Sarjakuva on niin moderni taidemuoto, että en ole itse vielä päässyt opiskelussa niin pitkälle. Minun esikuvani tulevat tavallaan intialaisista vanhoista miniatyyreista ja kreikkalaisista ja roomalaisista maljakoista kivikaudelta. Olen kuitenkin menossa koko ajan sinne modernin taiteen puolelle, Pystynen nauraa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Pystynen kirjoittaa asioista, joista ei uskalleta tai kehdata puhua kuten kuolemasta, yksinäisyydestä ja seksuaalisuudesta.

- Minun mielestä taiteen tehtävä on yrittää ottaa selvää siitä, mitä ihminen on ja mitä ihmiselle tapahtuu. Toisaalta, ne asiat joista me ei uskalleta puhua, ovat asioita joista syntyy mörköjä ja peikkoja. Jos me pystymme käsittelemään niitä asioita, niin silloin me ehkä tehdään maailmaa ja elämää vähän helpommaksi.

Kaikki pitää tutkia

Pystysellä ei ole mitään asiaa, josta ei voisi kirjoittaa tai piirtää.

- Ihmiset yksityisemmässä yksityisyydessään luulevat, että he ovat outoja. Taiteen avulla voi yhtäkkiä tajuta, että meitä outojahan on paljon - että myös muilla on niitä samoja ongelmia ja pelkoja mitä minulla on. Tajuta, että se outo on just sitä mitä ihmisyys on.

Pystynen laittaa itsestään kaiken peliin, koska hänen mielestään taiteilijalla ei voi olla rajoja.

- Kaikki se mikä on ihmisessä, kaikki se pitää käsitellä ja kaikki se pitää tutkia.

Tiina Pystysen mielestä kirjataide tekee kuolemaa. Hänestä on surullista, että nykymaailmassa ihmiset eivät tiedä, että kirjoja suunnitellaan. Suunnittelijat ja kuvittelijat mainitaan parhaassakin tapauksessa vain parilla sanalla. Myös Kirjataiteen komitea on lopettanut kokonaan kauneimpien kirjojen valitsemisen.

Aiempia Puupää-palkinnon voittajia ovat muun muassa Tove Jansson ja Mauri Kunnas.

Katso Puupää-palkitun Tiina Pystysen haastattelu (Huomenta Suomi 15.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.