Mainos

Puunkäytön lisäämisen uskotaan luovan työpaikkoja

Metsien tulevaa käyttöä linjaavassa ohjelmassa kaavaillaan vuotuisten hakkuiden lisäämistä 70 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2010 mennessä. Lisääntyvä puunkäyttö ja puunjalostus toisi 50 000 uutta työpaikkaa ja parantaisi julkisen talouden tasapainoa 16 miljardilla markalla. Vuotuiset kantorahatulot lisääntyisivät 1,5 miljardia markkaa.

Loppusuoralla olevassa kansallisessa metsäohjelmassa arvioidaan, että vuotuisten hakkuiden nosto nykyisestä 10 miljoonalla kuutiometrillä onnistuu vain, jos metsäteollisuuden toimintaedellytykset pysyvät hyvinä. Tärkeimpiä ehtoja ovat kilpailukykyinen sähkön hinta, tieverkoston kunnossapito ja puumarkkinoiden toimivuus.

Hakkuiden lisääminen edellyttää luonnoksen mukaan metsänomistajilta ja valtiolta satojen miljoonien lisäpanosta metsänhoitoon ja metsänparannukseen. Metsäohjelmassa pyritään etsimään keinoja, joilla osa kasvavien hakkuiden tuomasta hyvinvoinnista ohjattaisiin ekologisen kestävyyden edistämiseen.

Vuoteen 2010 ulottuvan kansallisen metsäohjelman on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Ohjelman toinen luonnos on julkaistu internetissä. Luonnoksen pohjana ovat ohjelmaa valmistelevien työryhmien ehdotukset, kansalaispalaute ja lausunnot. Valmistelun ylin johtaja on kuusihenkinen ministeriryhmä.

Lipponen tukee puunkäytön lisäämistä

Pääministeri Paavo Lipponen pitää puunkäytön lisäämistä hyvänä tavoitteena, koska se lisäisi vientituloja ja tukisi mm. maaseudun kehitystä. Lipponen esitti valtiovallan tervehdyksen Metsämiesten Säätiön 50-vuotisjuhlassa Helsingissä. Metsäohjelma tulee hänen mukaansa valtioneuvoston käsittelyyn ensi vuoden alussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.