Puun tuonti ei miellytä metsänomistajia

Puun tuonnissa tullee taas uusi ennätys, yli 13 miljoonaa kuutiota. Jatkuva puun tuonnin kasvu närästää metsänomistajia aiempaa enemmän. Tuontipuuhan on kautta aikojen ollut puukaupan keskeinen pelinappula. Teollisuus perustelee tuonnin lisäämistä yritysten puun tarpeella ja vähäisellä kotimaisella tarjonnalla tai pikemminkin korkeilla hinnoilla. Metsänomistajien etua ajava MTK taas katsoo, että kaikki yli kolmen miljoonan menevä tuonti on turhaa.
-Jos kaikki 13 miljoonaa hakattaisiin kotimaisista metsistä, voitaisiin kotimaisia metsiä harventaa 300 000 hehtaaria. Sillä olisi valtava työllisyysvaikutus ja metsänhoidon tila kohenisi, osastopäällikkö Pekka Airaksinen MTK:sta sanoo.

Metsää

Airaksisen mukaan kotimaisista harvennushakkuista saataisiin samanlaista raaka-ainetta kuin tuontipuu on. Noin 60 prosenttia teollisuuden tuomasta puusta on koivua ja 85 prosenttia siitä tulee Venäjältä. MTK:n mukaan puun tuonnin takia kotimaan harvennuksia ei pystytä toteuttamaan. Teollisuus puolestaan katsoo, että tuontiin on turvauduttava, jos puun hinta Suomessa on liian korkea eikä kauppa käy. Viime keväänä puun hintataistelu oli sen verran kovaa, että teollisuus varautui puun tuonnin lisäämiseen. Osastopäällikkö Pertti Litmanen Metsäteollisuus ry:stä korostaa, että tuonti on varmistettava ajoissa, hetkessä puuta ei rajojen takaakaan saa. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan puun tuonti oli tammi-elokuussa 30 prosenttia suurempi kuin viiden viime vuoden keskiarvo. Litmasen mukaan teollisuuden omat tilastot osoittavat tuonnin kasvun jatkuneen lokakuulle asti.

Sellulaajennukset lisäävät puun tarvetta

Teollisuus käyttää tänä vuonna raakapuuta noin 68 miljoonaa kuutiota, kutakuinkin saman verran kuin vuosi sitten. Viime vuonna puuta tuotiin 12 miljoonaa kuutiota, tänä vuonna määrä noussee yli 13 miljoonan kuution. Tehtaiden puun tarve on vuosittain noussut 1-2 miljoonaa kuutiota. Rakenteilla olevat Joutsenon sellutehtaan ja Kaukopään sellutehtaan laajennukset ovat sen verran isoja, että valmistuttuaan ne lisäävät puun tarvetta vuosittain kaksi miljoonaa kuutiota.

Litmanen uskoo tuontipuun määrän kasvavan lähivuosinakin, kun teollisuuden puun käyttö kasvaa. MTK:ssa teollisuuden perusteluita ei niellä. Airaksinen korostaa, että teollisuuden kysyntä kohdistuu etupäässä järeään puuhun, siis tukkeihin, eikä kuitupuuhun, jota Venäjältä tuodaan. Lisäksi MTK perää, kuinka kestävän kehityksen periaatteella Venäjällä kasvatettu puu on tuotettu.
-Tuontipuulle pitäisi olla samat vaatimukset kuin kotimaiselle raaka-aineelle, hän sanoo. Jotkut ovat moittineet venäläisten polkevan hintoja, mutta Litmanen vakuuttaa venäläiskoivun hinnan olevan kansainvälistä tasoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat