Mainos

Puun ripeä hinnannousu taittui heinäkuussa

Metsäteollisuuden puunsaantia ovat kiristäneet tuotannon kasvu ja viime talven heikot korjuuolosuhteet. Lisäksi Venäjän hallitus on korottamassa puun vientitulleja.

Alhaiset varastot ja vahva kysyntä ovat kirittäneet puukaupan kevätkesällä ennätysvauhtiin Suomessa. Mänty- ja kuusitukin hinnat ovat nousseet yli 50 prosenttia vuodessa. Metsäntutkimuslaitoksen varttunut tutkija Mika Mustonen arvioi, että puun hinnan vauhdikas nousu kuitenkin taittui heinäkuussa.

- Touko-kesäkuussa hinnat nousivat harvinaisen nopeasti. Näyttäisi siltä, että hintojen nousu taittui heinäkuussa. Tilastoissa näkyy puutavaralajista riippuen jopa pientä hintojen laskua, Mustonen toteaa.

Metsäteollisuus osti yksityismetsistä kesäkuussa ennätykselliset 6,3 miljoonaa kuutiometriä puuta eli 2,5 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Hinnannousun taittumisesta huolimatta puukauppa on jatkunut vilkkaana. Mustosen mukaan heinäkuussa ostettiin 2,3 miljoonaa kuutiota, mikä on heinäkuuksi paljon. Puukauppa jatkunee ripeänä myös syksyllä.

- Heinäkuun perusteella vaikuttaisi siltä, että puukauppaa käydään pari seuraavaa kuukautta nykyisellä tai hieman nykyistä alemmalla hintatasolla, Mustonen arvioi.

Puutullien vaikutusta aikaista arvioida

Metsäteollisuuden puuhuoltoa ovat kiristäneet tänä vuonna tuotannon kasvu ja viime talven heikot korjuuolosuhteet. Lisäksi Venäjän hallitus on korottamassa portaittain pyöreän puun vientitulleja. Viime kuun alussa vientitulli nousi neljästä eurosta kymmeneen euroon kuutiolta.

Johtaja Anders Portin Metsäteollisuus ry:stä sanoo, että yhden kuukauden perusteella on liian aikaista arvioida, miten tullikorotus on vaikuttanut puun tuontiin Venäjältä.

- Määristä ei ole mitään kokonaistietoa ennen kuin tullihallituksen tilastot tulevat. Puuta on tullut jonkin verran, mutta tarkkoja määriä ei ole tiedossa, Portin arvioi.

Ensi vuoden huhtikuussa tullia on kaavailtu korotettavaksi 15 euroon ja vuoden 2009 alussa 50 euroon kuutiolta. Jos puutullit toteutuvat kokonaisuudessaan, uhkaa puun tuonti Venäjältä tyrehtyä kokonaan parissa vuodessa.

Metsäteollisuuden käyttämästä puusta ennätykselliset 19,2 miljoonaa kuutiometriä oli viime vuonna tuontipuuta. Siitä neljä viidesosaa tuli Venäjältä. Koko metsäteollisuuden puun käyttö kohosi 75,5 miljoonaan kuutiometriin eli suuremmaksi kuin koskaan aiemmin.

Venäjän tuonnin korvaamiseksi metsäteollisuus tarvitsee kotimaasta pysyvästi vähintään 10-15 miljoonaa kuutiometriä lisää puuta. Mustosen mukaan on vaikea ennakoida, löytyykö kotimaasta tarvittava puumäärä. Suomen metsistä voidaan kyllä hakata tämän verran lisää puuta, mutta kysymys onkin siitä, miten puu saadaan markkinoille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.