Puun hintaneuvottelut vasta alkumetreillä

Neuvotteluja puun hinnasta ollaan vasta aloittelemassa. Nykymallin mukaan metsäteollisuusyritykset ja puun omistajat eivät saa sopia suoraan hinnoista, mutta yrityskohtaisissa neuvotteluissa lyödään lukkoon yhteinen näkemys puun hinnan tulevasta kehityksestä. Nykyiset sopimukset ovat voimassa tämän kuun loppuun.

Ensosta neuvotteluihin osallistuva metsäpäällikkö Voitto Pölkki kertoo, että neuvottelukunta on kokoontunut kerran, mutta osapuolet eivät ole vielä esittäneet tarkempia arvioitaan tulevasta hinnasta. Myös aikataulu ratkeaa vasta myöhemmin.

UPM-Kymmenen varametsäpäällikkö Hannu Vainio kertoo, että samassa tilanteessa ollaan sen ja metsänomistajien neuvotteluissa. Metsänomistajien neuvottelukuntien vetäjät eivät olleet keskiviikkona tavoitettavissa.

Metsäliiton tehtailla seurataan yleensä Enson ja UPM-Kymmenen neuvotteluissa syntyvää hintahaarukkaa, sillä sen omistavat metsänomistajat.

Vaikka hinnasta ei ole puhuttu, normaalin kaupan pelisääntöihin kuuluu, että myyjä haluaa aikaisempaa enemmän rahaa tavarastaan. Ostaja taas ajaa mahdollisimman alhaista hintaa.

Puukauppa vetää normaalisti

Pölkin ja Vainion mukaan puukauppa käy normaaliin tapaan ja sen odotetaan jatkuvan häiriöittä. Kiihkeimpään aikaan metsänomistajat kieltäytyivät myymästä puuta, kun neuvotteluissa ei päästy toivottuihin tuloksiin. Viime vuosina kauppa on jatkunut vanhalla sopimuksella, jos uutta ei ole saatu ajoissa valmiiksi.

Metsätutkimuslaitoksen Metlan keräämien tietojen mukaan tammikuussa puukauppa jatkui keskimääräistä vilkkaampana. Myös hintataso oli suunnilleen sama kuin vuoden lopussa.

Tammikuussa paperiteollisuuden tärkein raaka-aine eli kuusikuitupuu maksoi keskimäärin noin 126 markkaa kuutiolta. Se oli saman verran kuin vuotta aiemmin. Tämän tammikuun hintahaitari vaihteli Lapin 102:sta Lounais-Suomen 134 markkaan.

Kuusitukista maksettiin keskimäärin 215 markkaa kuutiolta. Se oli 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ei vinkkejä rikkomuksista

Kilpailuviraston hyväksymä yrityskohtainen sopimusmalli on voimassa vuoden 1999 huhtikuun loppuun eli käytännössä nyt neuvoteltava sopimus mahtuu mukaan.

Uutta mallia jouduttiin hakemaan, koska EU:n kilpailuviranomaiset eivät hyväksyneet vanhaa hintasopimusta. EU antoi poikkeusluvan viideksi vuodeksi, mutta kotimaiset viranomaiset lyhensivät sen pariin vuoteen tarkastaakseen, että kilpailu toimii.

Erikoistutkija Mika Hermas kilpailuvirastosta kertoo, että virasto ei ole saanut markkinoilta vinkkejä, että sopimusmalli toimisi erityisen heikosti.

Jos osapuolet haluavat jatkaa nykymallia, niiden haettava siihen lupa kilpailuvirastolta. Hermaksen mukaan tuolloin se käydään perusteellisesti läpi.

Tutkimukset savujaosta jatkuvat vielä

Sen sijaan kilpailuvirasto tutkii parhaillaan, ovatko kolme suurta metsäyhtiötä sopineet puunhankinta-alueiden keskinäisestä jakamisesta eli tehneet ns. savujaon. Tämä olisi vastoin kilpailulakia.

Hermaksen mukaan asiakirjoja on niin paljon, että kysymykseen saadaan kilpailuviraston kanta aikaisintaan kahden-kolmen kuukauden kuluttua.

Kilpailuviranomaiset kävivät tarkastuksilla metsäyhtiöissä tammikuun puolivälissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat