Puukkoja, kirveitä ja kadonneita oppikirjoja - tätä kaikkea löytyy oppilaiden repuista

Mitä löytyy kun opettaja käyttää oikeuttaan tarkastaa oppilaan tavarat? Vastaus: kaikkea kadonneista koulukirjoista kirveeseen. MTV Uutisten ja OAJ:n kyselyssä pyysimme opettajia kertomaan, mitä kaikkea oppilaiden hallusta on löytynyt ja miten tilanteet ovat sujuneet.

"Koulurauhapaketti" tuli voimaan 2014. Siinä ohjeistetaan myös oppilaiden tavaroiden tarkastamisesta.

Opettajan ja rehtorin toimivalta tarkastaa oppilaan tavarat koskee esineitä ja aineita, jotka vaarantavat oppilaan oman tai muiden turvallisuuden. Tarkastaminen edellyttää perusteltua ja ilmeistä syytä. Läsnä tulee olla kaksi aikuista, joista toisen oppilas voi valita. Opettajalle ja rehtorille tulee myös oppilaiden turvallisuuden ja toimintaympäristön rauhallisuuden turvaamiseksi toimivalta ottaa haltuun vaaralliset esineet ja aineet sekä perusopetuksen osalta myös esineet ja aineet, joilla oppilas häiritsee opetusta. Tarkastamisessa ja esineiden haltuun ottamisessa on noudatettava hienotunteisuutta ja kunnioitettava henkilökohtaista koskemattomuutta ja yksityisyyttä mahdollisimman pitkälle.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön lehdistötiedote 20.12.2013

Suurin osa oppilailta takavarikoiduista esineistä on pikemminkin häiritseviä kuin vaarallisia: usein kännyköitä. Mutta osa opettajista kertoo myös, että he ovat löytäneet niin asejäljitelmän kuin kirveen kaltaisia vaarallisia esineitä.

Oppilaiden reppuja puolestaan tarkastetaan varsinkin alakouluissa, että sieltä mahdollisesti löytyisivät ne tavarat, joita oppitunnilla tarvitaan.

"Oppilaan luvalla tarkistin vihkot ja työkirjat pulpetista ja repusta."

"Yhdessä etsitään repusta puuttuvia tavaroita esimerkiksi kirjastokortti, koe, vihko…."

"Oppilas väitti, että kirja on kotona, vaikkei se ollutkaan."

Teräaseita ja laserosoittimia

Opettajien kuvaukset siitä, mitä kaikkea oppilailta on löytynyt, ovat joskus karuja.

"Oppilas toi kouluun puukon, josta toiset oppilaat kertoivat."

"Olen ottanut oppilaalta pois mun muassa öljykanisterin ja sytkärin."

"Oikealta käsiaseelta näyttävä pyssy."

"Olen ottanut pois linkkuveitsiä, laserosoittimen ja teräviä esineitä."

"Poistin nuppineuloista tehtyjä tikkoja, joita heiteltiin kohti toisia. Sain ne ihan pyytämällä."

"Oppilas toi kouluun linkkuveitsen, jossa terä ponnahtaa nappia painamalla esiin. Oppilas esitteli sitä välitunnilla joillekin oppilaille. Oppilas oli hyvin impulsiivinen käytökseltään."

"Oppilas yritti sytyttää koulun sisällä deodoranttipulloa."

"Partaveitsi, sytytin, puukko..."

"Olen luokan oppilaiden kertoman perusteella joutunut tarkistamaan oppilaan repun ja löytänyt ja poistanut sieltä esim. puukon, kirveen (!) ja kuolleen linnun."

"Ekaluokkalaiselta otettu pois linkkuveitsi, jolla uhkasi kavereita välitunnilla. Toiselta ekaluokkalaiselta takavarikoitu tulentekovälineet."

"Oppilas käytti liikuntasalissa laserosoitinta ja tuikutteli sillä muita oppilaita päin. Noita osoittimia on kolme takavarikoituna."

"Thaimaasta tuotu flunssasuihke, jota suihkuteltiin toisen silmään, niin että toinen joutui sairaalaan."

Kännykät, nuuska ja energiajuomat riesana

Tavanomaisempaa kuin vaarallisten esineiden löytäminen, on se, että oppilailla on käytössään kännyköitä silloin kun ei saisi olla.

Monessa koulussa myös energiajuomat ovat kiellettyjä ja jos niitä oppilaan hallusta tavataan, ne otetaan pois. 

Myöskään alkoholi, nuuska ja tupakka tai tupakointivälineet eivät tietenkään koulussa ole sallittuja.

"Tupakkavälineitä, muun muassa nuuskaa,alkoholia ja teräesineitä on takavarikoitu. Joskus olen avannut repun itse tai toinen opettaja."

"Oppilas on joskus jopa esitellyt käytävällä esimerkiksi sähkötupakkaa. Tupakka-askien poisotto on tavanomaista."

"Opettaja näki, että koulumme oppilas osti toiselta oppilaalta tupakkatopan, jonka oppilas löysi taskustaan, kun pyysin näyttämään taskun ja repun sisällön."

"Olen ottanut oppilaalta mm. nuuskaa ja sytyttimen."

"Oppilaat vetoavat seksuaaliseen häirintään"

Suurin osa erilaisista tapauksista sujuu opettajien kertoman mukaan rauhallisesti, oppilaat antavat tarkastaa laukkunsa tai luovuttavat kielletyn esineen kiltisti. Mutta osa opettajista kertoo myös, miten oppilaat ovat hyvinkin tietoisia oikeuksistaan tai kieltäytyy luovuttamasta esinettä. Joissakin tilanteissa vanhemmat on pyydetty kouluun tarkastamaan oppilas.

"Puhelimen poistaminen on yleistä. Puhelimista voisi olla hyötyäkin joissain asioissa, mutta joillakin siitä vain tulee hirmuinen ongelma. Pelkään myös minun salakuvaamista ja nauhoitteiden julkaisua muokattuna. Puhelimen poistaminen on yleensä helppoa, mutta jotkut vetoavat seksuaaliseen häirintään, mikäli ehtivät laittaa puhelimen "turvaan" haarojen väliin. Näissä tilanteessa koen olevani ihan oppilaiden pellenä luokassa."

"Kännykkä, itse tehty miekka, itse tehty "tikunampuma-ase"... Olen pyytänyt antamaan sen minulle. Joko se on annettu heti tai pienen suostuttelun jälkeen. Kerran jäi kännykkä kokonaan antamatta."

"Koskaan ei poisottaminen ole helppoa vaan vastustus on aina kovaäänistä."

"Erityisoppilas kuvasi ja äänitti tunnin kulkua "todistusaineistoksi".... poistin kaiken."

"Olen myös joutunut varkaustilanteessa pyytämään näyttämään taskut. Tilanne eteni niin pitkälle, että jouduttiin kutsumaan kotiväki rintaliivien tarkistamiseen. Sieltä ne rahat sitten löytyi.. "

"Oppilas on kieltäytynyt antamasta tiedossa olevaa epäsopivaa esinettä. Tämän jälkeen se on otettu usean aikuisen läsnäollessa pois. Esimerkiksi teräviä esineitä, sytkäri, neuloja, nastoja... "

Lue myös:

    Uusimmat