Mainos

Puukauppa on ennätysvilkasta ja hinnat huippuluokkaa

Raakapuu maksaa nyt peräti viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten. Hinnat ovat yhä nousussa sahateollisuuden hyvästä markkinatilanteesta johtuen.

Puukauppa käy ennätysvauhdilla ja ennätyshinnoilla. Tammikuussa puuta tuli markkinoille enemmän kuin koskaan aiemmin samaan aikaan.

Kaikki puutavaralajit käyvät erinomaisesti kaupaksi koko maassa ja se näkyy hinnoissa. Tukkien hinnat kääntyivät viime vuonna rakettimaiseen nousuun. Ensin puhkaistiin 50 euron kuutiohinta ja nyt tavoitellaan jo 60 euroa. Kuitupuun hintakin on noussut selvästi, kuusi keikkuu yli kahdenkympin.

- Me olemme markkinoilla mukana ja maksamme sitä markkinahintaa, mikä tarvitaan. Parhaista leimikoista joudutaan maksamaan meidän mielestämme aika korkea hinta, aluejohtaja Sami Honkanen Stora Ensolta kertoo.

Hinta hirvittää metsäyhtiöitä ja sahureita, mutta sitä ei sanota ääneen. Sahatavara menee maailmalla kaupaksi ja tukkeja kaadetaan vimman vallassa. Lysti loppuu kyllä sitten aikanaan.

Tukkikaupassa 50 euroa oli pitkään kipuraja, jota ei aiottu ylittää. MTV:n uutisten keräämien tietojen mukaan mäntytukista on maksettu alkuvuonna Keski-Suomessa jopa 62 ja kuusesta yli 60 euroa kuutiolta.

- Kaikki riippuu siitä tuotteiden markkinoista, että varmaan silloin kun on puhuttu 50 eurosta, silloin sahatavaran hinta on ollut aivan toisenlainen kuin tällä hetkellä, Honkanen kertoo.

Metsänomistajia teollisuuden puunhimo ilahduttaa. Lähivuosien näkymät ovat vielä paranemaan päin. Puu kasvaa ilmaston lämmetessä entistä paremmin ja tuontipuu menettää kilpailuetunsa Venäjän korottaessa rajusti vientitulleja. Ensimmäiseksi iskee tukkipula.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.