Puukauppa kriisissä?

Puukauppa on käynyt alkuvuonna erittäin nihkeästi. Metsäntutkimuslaitoksen ennakkotietojen mukaan tammi-kesäkuussa tehtiin yli puolet vähemmän puukauppaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Metsäteollisuus osti yksityismetsistä puuta tammi-kesäkuussa 10,4 miljoonaa kuutiometriä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan päästiin 22,5 miljoonaan kuutiometriin.

Kotimaisen puukaupan tahmeudesta on käyty kipakkaa julkista keskustelua metsäteollisuuden yllä leijuvan puutulliuhan takia. Venäjä on korottamassa puun vientitulleja ensi vuoden alussa 50 euroon kuutiolta, mikä lopettaisi käytännössä puun tuonnin Venäjältä. Tämä lisää rajusti paineita kotimaisten puumarkkinoiden toimivuudelle.

Tilastopäällikkö Martti Aarne Metsäntutkimuslaitokselta kertoo, että koko kevään jatkunut kotimaisen puukaupan nihkeys jatkui ennakkotietojen mukaan myös kesäkuussa.

- Puukaupan määrä oli kesäkuussa 2,2 miljoonaa kuutiometriä, kun se vuosi sitten oli yli 6 miljoonaa kuutiometriä. Tosin viime vuoden kesäkuu oli poikkeuksellisen vilkas puukauppakuukausi, Aarne sanoo.

Vaikka puukaupan määrä tippui kesäkuussa rajusti viime vuoden lukemista, niin Aarnen mukaan luvuissa on kuitenkin nähtävissä selvää piristymistä alkuvuoteen verrattuna.

Havutukkien kantohinta notkahtanut

Erityisen selkeästi puukaupassa on näkynyt sahojen markkinatilanteen heikentyminen. Suurimmat pudotukset puukaupan määrissä ovatkin olleet kuusi- ja mäntytukissa. Myös niiden kantohinnat ovat tulleet reilusti alaspäin.

- Viime vuoden kesäkuuhun verrattuna mäntytukki on halventunut seitsemäntoista prosenttia ja kuusitukki yhdeksäntoista prosenttia, Aarne kertoo.

Hänen mukaansa kysynnän painopiste onkin siirtynyt kuitupuuhun. Erityisen hyvä markkinatilanne on ollut metsänomistajan itse korjaamalla kuitupuulla.

Harvennussavotasta omassa metsässä irtoaa myös aikaisempaa parempi tili. Metsänomistajan itse korjaamasta kuitupuusta maksetaan nyt toistakymmentä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Suurinta hinnan nousu on ollut mäntykuidussa, jonka hinta on kivunnut kahdeksantoista prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat