Mainos

Puukauppa kävi ennätysvauhtia kesäkuussa

Puukauppoja on tehty alkuvuonna kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Mänty- ja kuusitukin kantohinnat nousivat selvästi kovan kysynnän ja tuonnin supistumisen myötä.

Yksityismetsien puukauppa on käynyt Metsäntutkimuslaitoksen mukaan ennätysvauhtia kesäkuussa. Metsäteollisuus osti yksityismetsistä 6,3 miljoonaa kuutiometriä puuta eli 2,5 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Metsäntutkimus kertoo, että mänty- ja kuusitukin hinnat nousivat vuodessa kovan kysynnän ja tuonnin supistumisen vuoksi peräti 52 prosenttia. Kantohintojen nousu vaihteli Metlan mukaan 15:n ja 52 prosentin välillä. Kuitupuun hinnat nousivat tukkipuuta maltillisemmin.

Puukauppoja tehtiin alkuvuonna lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Tammi-kesäkuun kaupat nousivat 22,5 miljoonaan kuutiometriin. Eniten kasvoivat pystykaupat ja havutukin ostot.

Kantohinnat nousivat alkuvuonna keskimäärin 12-39 prosenttia korkeammiksi kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

- Havutukin kantohinnat ovat nyt reaalisestikin olleet poikkeuksellisen korkeat 30 viime vuoden aikana. Rakentamisen kasvu Euroopassa ja muualla on lisännyt sahatavaran kysyntää, ja hinnan nousu on ollut voimakas, sanoi Metlan tutkija Yrjö Sevola.

Sahatavaran vientihinnan nousu on ollut selvästi raakapuuta maltillisempaa. Tammi-huhtikuussa sahatavaran keskimääräinen vientihinta nousi 24 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tukin hintaa nostivat alkuvuonna kysynnän kasvun lisäksi huonot korjuuolot Suomessa ja Venäjällä. Ne vaikuttivat myös tuonnin vähenemiseen, mikä nosti hintatasoa.

Puun tuonti supistui tammi-huhtikuussa 1,9 miljoonaa kuutiometriä vuotta aiemmasta. Se laski 4,8 miljoonaan kuutiometriin. Tuonti Venäjältä supistui kolmanneksen 3,7 miljoonaan kuutiometriin, vaikka teollisuuden tuotanto pyöri kovilla kierroksilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.