Mainos

Puukauppa hiljentynyt rajusti elokuun lopusta

Metsäteollisuuden mukaan puukaupan määrä on hiljentynyt rajusti syyskuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Metsäteollisuus ry kertoo, että määrä on pudonnut kolmannekseen viime kuun lopusta.

Elokuun viimeisellä viikolla puukauppa kävi kuitenkin kiivaampana kuin koskaan. Puuta myytiin yli viisi kertaa enemmän kuin alkuvuonna keskimäärin. Syyskuun alun puukauppa on pudotuksesta huolimatta vilkkaampaa kuin ennen elokuun hurjaa piikkiä.

Elokuun hurjan myyntipiikin aiheutti ennen kaikkea ensiharvennusten verovapauden päättyminen kuukauden lopussa. Samaan aikaan hallitus yrittää lisätä puukauppaa kokonaisuudessaan puun myyntiveron määräaikaisella puolittamisella.

Etujärjestön mukaan puukauppaan liitetyillä ristiriitaisilla viesteillä on hämmennetty metsänomistajia ja heikennetty puumarkkinoiden toimivuutta.

Metsäteollisuus uhkaa uusilla supistuksilla

Metsäteollisuuden mukaan syyskuun alun puukauppamäärät eivät sille riitä, vaan teollisuus tarvitsee puuta elokuun myyntimäärien verran. Jos puukauppa käy syyskuun vauhtia, teollisuus saa yksityismetsistä puuta tänä vuonna vain 40 miljoonaa kuutiometriä, kun tarve on 60 miljoonaa kuutiota.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Anne Brunila sanoo, että tulevina viikkoina ratkaistaan metsäteollisuuden tulevaisuus Suomessa.

- Puupulan vuoksi kaikkia tehtaita ei voida pitää käynnissä. Olemme ajautumassa käsittämättömään tilanteeseen. Puuta ei saada markkinoille, ja samaan aikaan Suomen metsien kestävistä hakkuumahdollisuuksista jää jatkuvasti runsaasti käyttämättä, hän ihmettelee.

Mahdolliset seisokit tai muut leikkaukset tulisivat UPM:n ja Stora Enson ilmoittamien lakkautusten päälle.

Etujärjestön metsäasiantuntijan Anu Islanderin mukaan supistukset koskevat sekä kemiallista että mekaanista metsäteollisuutta, sillä teollisuus tarvitsee lisää sekä kuitupuuta että tukkia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.