Mainos

Puukauppa ennätyksellisen vilkasta

Kotimainen puukauppa on lähes kolme kertaa vilkkaampaa kuin vuosi sitten. Puun hinnat lähtivät jo keväällä nousuun, ja metsätalousyrittäjät ovat kokeneet kaupankäynnin pitkän hiljaiselon jälkeen kannattavaksi.

-Ainakin alkusyksy on ollut kaikkein parhaimpien puunmyyntisyksyjen veroinen, ja suhteessa suhdanteeseen hintataso täyttää toimivan puukaupan edellytykset, arvioi toiminnanjohtaja Pekka Vainikka Kaakkois-Suomen metsänomistajien liitosta.

Kauppaa tehdään liiton piirissä tänä vuonna noin kolmen miljoonan kuution verran, josta valtaosa menee alueen suurille metsäteollisuusyhtiöille. Viime vuosi oli poikkeuksellisen hiljainen ja hinnat alhaalla. Vainikan mukaan tänä vuonna on palattu aikaisempaan hintatasoon ja puukauppaa on taas kannattanut käydä.

-Metsäteollisuus on investoinut erittäin voimakkaasti Kaakkois-Suomeen, ja raaka-aineen käyttömäärät kasvavat, joten ainakin lähitulevaisuus näyttää metsätalousyrittäjän kannalta hyvältä, Vainikka ennakoi.

Kielteisenä kehityksenä hän näkee metsäomaisuuden siirtymisen kansainvälisille sijoittajille. Esimerkiksi Stora Enson Suomessa sijaitseva 600 000 hehtaarin metsäomaisuus siirtyi hiljattain Tornator Oy:lle, joka puolestaan aikoo myydä valtaosan osakkeistaan institutionaalisille sijoittajille syksyn aikana. Vainikan mielestä kunta- ja kansantalouden kannalta olisi järkevintä säilyttää metsät suomalaisten käsissä siirtämällä ne valtion kautta osakeyhtiö- tai osuuskuntamuotoisiin yhteismetsäomistuksiin tukemaan metsätalousyrittäjyyttä.

-Kansallisilla intresseillä ei tosin enää vuosiin ole ollut merkitystä suurfirmojen ajattelussa, ja uusissa omistusjärjestelyissä raha virtaa osinkoina muualle. Jäähän meille tietysti työ ja raaka-aine, mutta metsäomaisuuden hyöty voisi myös jäädä kokonaisuudessaan Suomeen ja kanavoitua maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämiseen, Vainikka pohtii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.