Mainos

Puuarkkitehtuuripalkinto meni Chileen

Suomalainen suuri puuarkkitehtuuripalkinto Spirit of Nature lähtee viidennellä kerralla Chileen. Arkkitehti José Cruz Ovalle vastaanottaa 40 000 euroa huomenna juhlagaalassa Lahden Sibeliustalossa.

Tuomariston puheenjohtaja, professori Matti Rautiola kiitti palkintoinfossa, että Ovallen tuotanto on samanaikaisesti herkkää ja runollista sekä käytännönläheistä. Hänen arkkitehtuurinsa luo ystävällisen mikroilmaston ja paikan ihmisten kohtaamiselle.

Vuonna 1948 syntynyt Ovalle on opiskellut arkkitehtuuria sekä Chilen pääkaupungissa Santiagossa että Barcelonassa. Hän palasi Chileen 17 Espanjan-vuoden jälkeen 1987 ja avasi oman toimiston vaimonsa ja kollegoittensa kanssa.

Ovalle tunnetaan Euroopassa parhaiten Sevillan maailmannäyttelyn Chilen-paviljongista. Kotimaassaan hän on käyttänyt puuta niin pienissä kuin suurissa kohteissa, esimerkiksi viinikellareissa, Pääsiäissaarille viime vuonna nousseessa hotellissa ja puunjalostustehtaan toimipisteessä sekä omassa kodissaan.

- Materiaalin loistokkuus tulee esille aina, kun pilari nousee tai palkki asennetaan paikoilleen, toteaa palkittu arkkitehti. Hänen mukaansa rakennetta ja viimeistelyä ei voi erottaa toisistaan.

Spirit of Nature -palkinnon jakaa joka toinen vuosi Puu kulttuurissa -yhdistys, joka perustettiin vuonna 1998 edistämään puun käyttöä. Palkintopottia ovat kartuttaneet Suomen Metsäsäätiö, Lahden kaupunki ja Lahden alueen kehittämisyhtiö.

Spirit of Naturen ovat aiemmin saaneet Renzo Piano Italiasta, Kengo Kuma Japanista, Richard Leplastier Australiasta sekä Peter Zumthor Sveitsistä.

Muistutukseksi voittajista on Lahden Sibeliustalon vaiheille rakennettu puuarkkitehtuuripuistoa. Siitä ovat valmiina Piano-paviljonki, Kuman taksikatos sekä Leplastierin suurikokoinen veistos.

Zumthorin suunnittelema näköalatasanne rakennetaan Vesijärven rinteeseen aikaisintaan ensi vuonna. Ovalle saa tehtäväkseen kaunistaa satamalaituria ruman metallihäkin vaiheilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.