Puu tekee kodin - joululahjavinkkinä julistekehys

Listoja voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin lattian- tai katonrajan kaunistamiseen. Valmistimme nopeasti ja helposti koottavan kehyksen julisteeseen käyttäen jokaisesta puutavaraliikkeestä löydettäviä listoja: tämä on vain esimerkin luonteinen projekti ideoinnin avuksi; jokainen voi valita mieleisensä listat runsaasta valikoimasta.

Tässä on ideana se, että juliste liimataan ensin sopivalla liimalla taustalevyyn (liiman laatu on aika tärkeää ja on parasta valita se huolella, jotta paperi tulee pysymään suorana ja oikean värisenä) ja kehyslista ammutaan naittajalla kiinni tähän levyyn.

Listoja saa vaikka minkälaisilla profiileilla, maalattuina tai käsittelemättöminä. Sävytyksen voi kukin tehdä mielensä mukaan - muistetaanpa tässä tuo jo aikaisemminkin puheena ollut vahaus: tähän se sopii erinomaisesti.

Pieni jiirisaha tai -laatikko on tässä välttämätön. Rakennustyömaalla hartiapankkirakentajan tilapäiseen käyttöön sopiva järeä loota ei käy, mutta teräsrunkoiselle kunnon harrastajasahalle löytyy varmasti käyttöä jatkossakin. Työkalu ei edes ole kovin ole kallis.

Pohjalevy on 3 mm kovalevyä. Ennen työhön ryhtymistä pitää laskea listan ja levyn yhteispaksuus, ettei tule vahingossa valittua liian pitkiä niittejä.

Juliste liimataan ensin levyyn. Liima kuivuu nopeasti. Listat mitataan - tarkkaakin tarkemmin, sillä nyt tehdään tosi nättiä jälkeä! - ja sahataan jiiriin. Tässä kannattaa nyt ensin käännellä listoja sekä kädessään että mielessään moneen kertaan, sillä usein jiiri tulee sahattua väärin päin - katsojilla on hauskaa, tekijällä ei...

Levy käännetään nurinpäin työpöydälle ja asetellaan listat sen ympärille. Ensimmäiseksi naitetaan yhteen listojen kulmat - ei vielä paukuteta levyn läpi. Jokaiseen kulmaan laitetaan kaksi niittiä.

Kun kulmat ovat lujasti ja siististi kiinni, naitetaan pohjalevy kiinni listoihin. On paras aloittaa nurkasta ja edetä sitten pitkää sivua pitkin, jolloin kehys ja levy saadaan istumaan täsmällisimmin toisiinsa. Niittejä tulee 10 - 15 cm välein.


Lopuksi selkäpuolelle kiinnitetään vielä ruuvit narun pingottamista varten, tai kolmiomainen lenkki jotta kaunistus saadaan nostettua seinälle. Joululahja on valmis - ja kun vauhtiin on päässyt, näitä voi tehdä yhtenä iltapuhteena koko suvun teineille!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja