Mainos

Puu maksaa Virossa selvästi Suomea enemmän

Virolaisen raakapuun hintaa on nostanut muun muassa vaikea talvi ja tuonnin vähentyminen Venäjältä. Myös kuitupuun hinta on nousussa.

Suomen metsäteollisuuden tuontipuusta 15 prosenttia on tullut viime vuonna Baltiasta, mutta sielläkin raakapuun hinnat ovat tänä vuonna nousseet rajusti.

Metlan keräämien hintatietojen mukaan esimerkiksi mäntytukin keskimääräinen eurohinta nousi Virossa lokakuussa jo lähes 90 euroon ja kuusitukin 80 euron pintaan kuutiolta.

Hinnat ovat selvästi Suomea ylempänä. Myös kuitupuu on kallistunut Virossa nopeasti.

- Taustalla olivat alun perin aika lailla samat syyt kuin Suomessa. Baltiassakin oli vaikea talvi eikä talvileimikoita päästy oikein hakkaamaan, Metlan tutkija Jari Viitanen selvittää hintakehitystä.

Hintoja on nostanut ylöspäin myös kysynnän ja tarjonnan epäsuhta, kun puun tuonti Venäjältä on vähentynyt.

Isoista metsäyhtiöistä Stora Enso ilmoitti viime viikolla supistavansa raakapuun kallistumisen vuoksi tuotantoa myös kaikilla Viron, Latvian ja Liettuan sahoillaan. Jo aiemmin yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen arvioi Taloussanomissa tuontipuun olevan jo niin kallista, ettei yhtiö halua käyttää sitä lainkaan.

Noin puolet Baltian tuontipuusta on tullut Latviasta. Sen hintakehityksestä Metlassa ei ole täsmällisiä tietoja, sillä maasta ei ole löytynyt yhteistyökumppania, joka kykenisi toimittamaan riittävän kattavia tietoja tilanteesta. Virosta tuotiin viime vuonna vajaat kuusi prosenttia tuontipuusta, Liettuasta vain noin prosentti.

Haketuonti vaarassa

Baltian puutuonnin merkitys metsäteollisuudelle on huomattavasti pienempi kuin Venäjän, jonka osuus Suomeen tuodusta raakapuusta oli viime vuonna 78 prosenttia. Selluteollisuuden käyttämästä tuontihakkeesta kuitenkin lähes puolet on tullut Baltiasta.

Venäjän kaavailemat tuontitullit purisivat yhtä lailla myös Baltiassa. Viitanen arvioi, että sillä voisi olla aikamoiset vaikutukset Viron sahateollisuuteen, joka on tuonut tukkeja Venäjältä.

Välillisesti se vaikuttaa myös Suomeen, sillä Virossa toimivilta suomalaisomisteisilta sahoilta on tuotu haketta Suomeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.